De N-VA wil ANPR-camera’s inzetten om fietsdiefstallen in te dijken

Op 30 januari 2017, over deze onderwerpen: Politie & Veiligheid

De N-VA wil de ANPR-camera’s op het grondgebied Knokke-Heist inzetten om het hoge aantal fietsdiefstallen in te dijken. Dat kan door de camera’s zo aan te passen dat ze gechipte fietsen opmerken.  “Gechipte fietsen worden door de ANPR-camera’s opgepikt en gefotografeerd wanneer ze voorbij de camera passeren. Zelfs wanneer een fiets verstopt zit in een auto of bestelwagen, wordt de fiets opgemerkt. Op die manier heeft de politie een aanknopingspunt om achter fietsendieven aan te gaan”, zegt gemeenteraadslid Anne Maertens (N-VA)

In Knokke-Heist wordt jaarlijks een groot aantal fietsen gestolen, het gaat over om en bij de 450 diefstallen per jaar. Nochtans is het naar beneden halen van deze diefstallen een prioritaire doelstelling van de preventiediensten en van de politie in Knokke-Heist. De N-VA stelt na vier jaar echter vast dat er weinig resultaat geboekt wordt.

“Op dit moment zijn heel wat fietsen al gemerkt en dat is positief. Dat is echter alleen handig om teruggevonden fietsen te identificeren”, legt Maertens uit. “Om daders aan te pakken en potentiële daders af te schrikken moeten we een stap verder gaan. Dat kan door de ANPR-camera’s op ons grondgebied aan te passen zodat ze gechipte fietsen herkennen. Zo’n chip kost 25 euro en kan discreet op een fiets aangebracht worden. Telkens wanneer zo’n gechipte fiets een ANPR-camera passeert wordt er een foto genomen. Wie een fiets steelt en deze bijvoorbeeld in een bestelwagen laadt – zoals criminele bendes nogal eens doen – is eraan voor de moeite want zelfs fietsen die verborgen zijn in voertuigen worden opgemerkt en gefotografeerd. Via de nummerplaat kan de politie dan achter de dader aangaan. Potentiële daders worden ook afgeschrikt als ze weten dat ze niet ongestraft hun gang kunnen gaan in onze gemeente. ”

Volgens de N-VA kan de gemeente Knokke-Heist de inwoners en tweedeverblijvers stimuleren om hun fiets te laten chippen. “Als dit systeem wordt ingevoerd, dan kan de gemeente tijdens het eerste jaar bijvoorbeeld een stuk van de aankoopprijs van de chip dragen”, meent Maertens. ”Zo’n chip kost slechts 25 euro maar als de gemeente financieel tussenkomt, toont ze dat het hen menens is om de vele fietsdiefstallen in onze gemeente aan te pakken”.

Dat de aanpassing van de ANPR-camera’s een meerwaarde zal zijn voor Knokke-Heist, blijkt volgens de N-VA uit het feit dat andere gemeenten en steden de camera’s op hun grondgebied upgraden. “Onder meer in Mechelen wordt dit systeem vanaf 1 januari 2017 geïmplementeerd. Wanneer aangifte gedaan wordt van een gestolen en tevens gechipte fiets, dan consulteert de politie de databank van de ANPR-camera’s in de hoop aanknopingspunten te vinden om de dader op te sporen. Ik zal er dan ook op de gemeenteraad voor pleiten dat het gemeentebestuur de mogelijkheden onderzoekt”, besluit Maertens.

Meer informatie ?

Anne Maertens - Gemeenteraadslid N-VA

Anne.maertens [at] n-va.be

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is