Demir investeert ruim 1 miljoen mee in waterproductie uit afvalwater bij waterbedrijf AGSO Knokke-Heist

Op 12 januari 2024, over deze onderwerpen: waterbeheer

Met de Blue Deal kan Vlaanderen weerbaarder worden tegen droogte en waterschaarste. Daarom zet Vlaams minister Demir ook 10 miljoen euro in voor 11 investeringsprojecten die afvalwater hergebruiken. Het waterbedrijf AGSO Knokke-Heist is een van de drinkwaterbedrijven die kan rekenen op 1.058.OOO euro steun.  Daarmee zal het afvalwater van Aquafin gezuiverd worden en gebruikt kunnen worden als drinkwater. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “In de strijd tegen waterschaarste zijn drinkwaterbedrijven onze grootste partners.  Zij investeren in innovatieve projecten om bij droogte minder afhankelijk te zijn van grondwater maar hergebruiken afvalwater en zetten het om in drinkwater.  Zo hebben we meer drinkwater en gaan we spaarzaam om met grondwater die door de aanhoudende droge zomerperiodes schaars is.”

Door de klimaatverandering kampt Vlaanderen afgelopen jaren met heel warme en droge zomers.  Water wordt dan schaars, zeker ons kostbaar grond- en oppervlaktewater. Minister Demir steunt met de Blue Deal projecten die inzetten op hergebruik en zuivering van afval- en proceswater of op de opvang van regenwater in nattere periodes. Ze kent nu aan 11 projecten 10 miljoen euro toe. Een van die projecten is van het drinkwaterbedrijf AGSO Knokke-Heist.  Via de geavanceerde ‘omgekeerde osmose-technologie’ zal met het afvalwater van het waterzuiveringsstation Aquafin in Heist kunnen zuiveren en omzetten in drinkwater.  Naar schatting zal er 450.000 m³ afvalwater per jaar omgezet worden naar drinkwater, oftewel 180 olympische zwembaden. De totale projectkost van waterbedrijf AGSO Knokke-Heist bedraagt 2.438.500 euro.  De Vlaamse Regering betaalt meer dan 40%, meer bepaald 1.058.000 euro. Het project zal gerealiseerd zijn tegen 2030.

“Enkel dankzij deze Vlaamse steun kan Knokke-Heist dit project financieren en realiseren. Dit is niet enkel belangrijk om naast het grondwater uit de golf nu ook zelf water te produceren uit afvalwater maar ook om de grote pieken in waterverbruik in de zomer, de droogste periode, op te vangen. In de zomer hebben we immers naast het meer-verbruik van drinkwater van onze inwoners, ook meer tweede verblijvers en verblijfstoeristen die drinkwater verbruiken.” weet Cathy Coudyser, Vlaams volksvertegenwoordiger uit Knokke-Heist.  Ze hoopt ook op een nog intensievere samenwerking met FARYS en Aquafin. Dit leidt hoe dan ook tot meer efficiëntie en slagkracht. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is