"Met ons en uw belastinggeld" (bron: Krant van West-Vlaanderen)

Op 12 september 2014

"De gemeente kocht een winkel in de Sparrendreef 76, de duurste buurt in het Zoute, voor 1,3 miljoen euro. Daarbovenop komt nog 560.000 euro intresten, gespreid over 20 jaar. Dit gaat over belastinggeld van de Knokke-Heistenaar. Volgens de meerderheid is op deze plaats absoluut nood aan een krantenwinkel ", aldus Vlaams Parlementslid Cathy Coudyser.

Volgens N-VA-gemeenteraadslid Luc Dieltiens is de echte reden van deze aankoop het feit dat Lippens en zijn vrienden uit het Zoute niet tot aan het Albertplein of de krantenwinkel

in de Zoutelaan willen gaan. "Welke studie heeft aangewezen dat Knokke-Heist net daar een krantenwinkel nodig heeft?? Is een krantenautomaat in die buurt geen oplossing?? De krantenwinkel in de Zoutelaan is te koop voor 435.000 euro. Waarom koopt men die winkel dan niet??" vraagt Luc Dieltiens zich af.

"Twee kandidaten willen dit pand aan de gemeente huren. De eerste wil er een wijn- en tapasbar uitbaten en ondergeschikt ook kranten verkopen. De vergunning voor het terras is al gegeven. Begrijpe wie begrijpen kan", gaat collega-gemeenteraadslid Anne Maertens verder. "Daarmee bewijst de meerderheid duidelijk dat het haar niet enkel om kranten te doen is. Bovendien kiezen ze nu voor de tweede kandidaat, die in hoofdzaak boeken zal verkopen."

"De motivering is dat kranten niet rendabel genoeg zijn. Dat laatste klopt. Maar waarom koopt de gemeente het pand dan omdat ze een krantenwinkel willen. Hadden ze ervoor al andere plannen?? Nu is dit geen buurtgerichte investeringsactie meer, maar louter een commerciële actie. Daarvoor dienen vastgoedkantoren?! Wil de gemeente nu vastgoedkantoor worden?? Is dat de kerntaak van een gemeente?? Dat de burgemeester en vele schepenen ook aan vastgoedactiviteiten doen, dat wisten we. Maar dat ze dat nu ook met ons belastinggeld willen doen, kan niet", aldus Anne Maertens, die het dossier nog aandikt.

"De gemeente verhuurt onder de marktprijs

en doet daarmee aan oneerlijke concurrentie", weet Luc Dieltiens. "De gemeente gaat akkoord met een huurprijs van 1.500 euro. Terwijl de marktprijs voor dit pand 5.500 euro is. Als we enkel de leninglast willen recupereren, dan moeten we een maandelijkse huurprijs van 2.250 euro vragen. Maar de meerderheid is blijkbaar tevreden met 1.500 euro. Wie legt bij?? De belastingbetaler?! Dat kan niet. Bovendien organiseert men hier oneerlijke concurrentie tegenover de handelszaken in de buurt. Betalen de slager, de apotheker of Put 19?straks ook maar 1.500 euro huur op die ligging?? Betaalt boekhandel Filigranes of Standaard Boekhandel ook die huurprijs?? Volgens N-VA is dit niet meer en niet minder dan een socialistisch beleid."

"Gaan Open VLD en de zelfstandigen uit de meerderheid akkoord met dit socialistisch beleid??" vraagt Anne Maertens zich luidop op. "De N-VA begrijpt dit echt niet. Dat Open VLD, die toch deel uitmaakt van deze meerderheid, dit stilzwijgend laat passeren, tart elke verbeelding. Gaat de voorzitter van de Raad voor Lokale Economie, die ook tot die meerderheid behoort, daar ook mee akkoord?? En de verschillende schepenen-zelfstandigen?? En de gemeenteraadsleden die ook Unizo-bestuurslid zijn?? Hebben ze niet nagedacht?? Weten ze het niet?? Of moeten ze misschien zwijgen??"

(Dirk Meulders)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is