"De mensen zijn bang" - KWV 3 april 2015

Op 3 april 2015

Snel wordt duidelijk dat de inspectiedienst van Wonen Vlaanderen met zijn advies inzake ongeschiktheid dicht bij zijn gelijk zat. Dat maatregelen op korte termijn niet meer helpen voor de uitgeleefde woningen. Dat een snelle zoektocht naar nieuwe sociale woningen voor de huidige bewoners de enige duurzame oplossing is.

Het doet de bewoners duidelijk deugd om hun verontwaardiging te ventileren: met cijfers, met klachtenbrieven, met argumenten, met doktersbriefjes. In 2003, 2005 én 2010 verstuurden de bewoners een schrijven aan de bevoegde instanties, waarin gevraagd werd om de woningen te schilderen en te renoveren. Zonder gevolg!

Pijnlijk ook hoe de bewoners zich de vrijheid permitteren om uit te halen naar 't Heist Best. En zich tegelijkertijd verschuilen achter anonimiteit. Waarom is duidelijk: ze hebben schrik om zonder sociale woning te vallen. Toch willen enkele bewoners iets kwijt. "Je ziet de schimmel op de muren staan", vertelt de dame die bij Wonen Vlaanderen aanklopte. "Er zijn vochtvlekken rond de stopcontacten. Er is een herkeuring geweest door de huisvestingsambtenaar van de gemeente, maar die herkeuring is summier gebeurd. Wat ik concreet vraag? Ik wil in een gezonde woning wonen. In dit huis kamp ik door de schimmels en het opstijgende vocht met allerlei gezondheidsproblemen. Ik heb medische attesten waar geen rekening mee wordt gehouden. Zo heb ik last van chronische astma. Volgens de behandelende specialist zijn mijn longen fel achteruit gegaan. In de vier jaar dat ik hier woon, gebeurden er nooit herstellingswerken. Ik heb de nota gelezen waarin de gemeente stelt dat alles in orde is. Dat is makkelijke praat. De schimmel staat nog altijd op de muren en aan het opstijgende vocht werd niets gedaan. Wel werd er een verluchtingsrooster geplaatst. Dat er moet verlucht worden, dat weet ik wel. Volgens de maatschappij moet dat helemaal openstaan, maar dan kan ik het hier niet meer verwarmen."

"Ik woon hier tien jaar", stelt een buurvrouw. "De jongste jaren heb ik ook last van opstijgend vocht. De vloerbekleding gaat helemaal stuk. Iets wat ik al enkele keren meldde, maar er wordt niets aan gedaan. Het hout is rot en er zitten serieuze gaten, die ik opvul met plastiek. Dat is kenbaar gemaakt en er werden foto's gemaakt. Maar er komt voorlopig geen oplossing. Natte kleren die in de badkamer worden opgehangen, zijn 's anderendaags nog altijd vochtig. Ik zou graag hebben dat er iets aan gedaan wordt!"

"Ik woon hier negen jaar. Mijn echtgenote is 66% invalide. Door het vocht heeft ze last van kortademigheid", aldus een andere buur. "De vochtproblemen begonnen bij mij in de gang, met zwarte plekken. De schimmel zette zich door naar de living en de slaapkamer. De oorzaak waarom de woning last heeft van vocht? Simpel, geen onderhoud! De huizen zijn niet geïsoleerd, waardoor je letterlijk alles van de buren kan horen. Er is niks in orde. Voor mij zijn deze huizen niet meer bewoonbaar! Maar de mensen zijn bang voor 't Heist Best. Ik klopte bij de huisvestingsmaatschappij al regelmatig aan voor een andere sociale woning. Maar ik sta op de 632ste plaats. Dat kan toch niet kloppen! Mijn dringendste wens? Een nieuwe sociale woning!" 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is