10.700 euro voor taalstimulerende activiteiten in Knokke-Heist

Op 1 juli 2021, over deze onderwerpen: Jeugd, Lokaal sociaal beleid - OCMW, Inburgering en Integratie, Onderwijs en jeugd

Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts trekt 10.700 euro uit voor taalstimulerende activiteiten in Knokke-Heist.  In totaal zullen er in Vlaanderen 55  projecten van start gaan voor een bedrag van twee miljoen euro. De projecten worden georganiseerd door lokale besturen in samenwerking met tal van lokale partners. “Knokke-Heist zet taalprojecten op voor kleuters, kinderen uit de lagere school en jongeren van secundaire scholen.  Logopediepraktijk De Boeie coördineert en werkt samen met de scholen, de bibliotheek, spelotheek De Wip en MAAK.” weet gemeenteraadslid Fabienne Pottier.

Kinderen uit gezinnen van wie de thuistaal niet het Nederlands is, lopen vaak een verhoogd risico op een hobbelig schoolparcours. Daarom zet de Vlaamse Regering fors in op de kennis van de Nederlandse taal. Ze hebben als doel kinderen en jongeren die thuis weinig of geen Nederlands spreken te helpen om onze Nederlandse taal beter te leren kennen tijdens schoolvakanties of tijdens naschoolse momenten.

In Knokke-Heist zijn er heel wat kinderen waarvan de thuistaal niet het Nederlands is.”, zegt N-VA gemeenteraadslid Fabienne Pottier. De meest voorkomende niet-Nederlandse thuistalen van kinderen uit Knokke-Heist zijn Arabisch, Frans, Engels, Roemeens, Punjabi, Turks, Tibetaans, Indisch en Pools.  “Dankzij logopediepraktijk De Boeie krijgen deze kinderen individuele begeleiding zowel naschools als tijdens de vakantieperiodes en worden alle facetten van taal gestimuleerd.” vult Fabienne Pottier (N-VA) aan.  Hoe sneller deze kinderen Nederlands spreken, lezen, schrijven en begrijpen, hoe beter ze kunnen integreren in onze gemeenschap en hoe meer kans op succes ze hebben in hun schoolloopbaan.  Dat leidt tot meer en betere tewerkstellingskansen later.  Deze investering in kinderen loont op lange termijn. “Er wordt hier nauw samengewerkt met de scholen, de , de spelotheek en MAAK.  Kleuters krijgen een taalreis.  Kinderen uit de lagere school worden taalwijs en voor het secundair heet het project taalparadijs.”  N-VA Knokke-Heist dankt de minister voor de steun maar heeft alle appreciatie voor iedereen die zich inzet om anderstalige kinderen alle kansen te geven.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is