11 juli boodschap aan de inwoners van Knokke-Heist

Op 10 juli 2021, over deze onderwerpen: 11 juli

Beste inwoner van Knokke-Heist,

 Langs deze weg willen we jullie een fijne Vlaamse feestdag toewensen.  Stilaan geraken we verlost van het vreselijke virus en klimmen we uit het coronadal.  We kunnen weer opnieuw genieten, weliswaar met de nodige voorzichtigheid, maar het voelt toch als de vrijheid waar we zo lang naar uitgekeken hebben.

Dat we een mooie zomer tegemoet gaan hebben we te danken aan de wetenschap.  Van zodra er vaccins waren, heeft Vlaanderen heel snel een systeem uitgerold waarbij we efficiënt en doeltreffend alle Vlamingen zo snel mogelijk vaccineren.  We zijn koplopers in Europa op dat vlak.  Ik wil dan ook de verantwoordelijken en alle zorgverstrekkers en vrijwilligers die ons vaccinatiecentrum in Molenhoek draaiende gehouden hebben bedanken.  Alle Knokke-Heistenaars worden vriendelijk en vlot geholpen.  De organisatie verloopt vlekkeloos en zowel voor als achter de schermen worden alle probleempjes met de glimlach opgelost.  Hoedje af !

Het coronavirus heeft veel pijnpunten blootgelegd en zaken op scherp gesteld. Denk maar aan het gebrek aan mondmaskers bij het begin van de crisis, de druk op ons mentaal welzijn en de mentale zorg die tekort schiet, de problemen in de woonzorgcentra en onze manier van omgaan met ouderen.  Het was een hele klus om kinderen en jongeren (digitaal) onderwijs aan te bieden.  Minister Weyts voerde een terechte strijd om de scholen zo lang mogelijk open te houden.  Tegelijk zagen we een enorme veerkracht bij gezinnen, bedrijven en organisaties om met deze crisis om t gaan.  Er ontstonden nieuw manieren van verenigen, van werken, van leren.

We moeten toegeven dat het de lokale besturen waren die afgelopen anderhalf jaar op het terrein vaak onduidelijke en laat aangekondigde maatregelen in de praktijk moesten omzetten en handhaven, hun inwoners moesten informeren en sensibiliseren, hun ondernemingen en verenigingen moesten ondersteunen.  En ook Knokke-Heist deed dat goed. Onze diensten deden overuren.  Met het Knokke-Heistse relanceplan deden we er alles aan om onze winkels, horeca en toeristische ondernemers te ondersteunen.  Ook scholen en woonzorgcentra werden geholpen.  Cultuur, sport en jeugdactiviteiten stonden op een laag pitje en moesten constant bijgestuurd worden.  Ons toeristisch aanbod werd coronaproof en kleinschalig maar daarom was er niet minder beleving in #ons Knokke-Heist.

Daarnaast zagen we hoe uitgehold en complex ons land geworden is.  Alle niveaus hebben stukken en brokken bevoegdheden zodat snel beslissen in een crisis een moeilijke klus werd.  Tijdens de persconferenties moesten we aanschouwen hoeveel ministers en deelstaatministers bevoegd zijn om dit land te besturen.  Nou ja, besturen. 

Ondertussen blijven onze Vlaamse ministers zich inzetten om Vlaanderen zo goed mogelijk te besturen.  Ook Knokke-Heist plukt hier de vruchten van.  Investeringen in onze scholen laten leerlingen en leerkrachten werken in betere omstandigheden.  Erfgoedpremies voor  ’t Boerenhof en de Golfresidence geven ons lokaal erfgoed nieuw leven en nieuwe economische kansen.  Vlaamse investeringen in de Natiënlaan, de Elisabthlaan en in nieuwe fietspaden laten ons veiliger, comfortabeler en duurzamer verplaatsen.  Nooit eerder was er zoveel noodsteun voor cultuur en sportverenigingen, voor toeristische spelers en voor ondernemingen.  Straks wordt de hele Zwinstreek misschien erkend als landschapspark.  Deze unieke verwevenheid tussen natuur, landbouw, erfgoed en toerisme biedt een schitterende kans om eeuwenoud en uniek landschap verder economisch te ontwikkelen.

Vlaanderen en Knokke-Heist hebben zoveel moois te bieden. Laten we dat op deze dag in het bijzonder waarderen.  Geniet van de fijne ontmoetingsmomenten en kleinschalige evenementen.  Beleef de zomer op het strand of op een van de vele terrasjes. Shop en verwen jezelf en je gezin.  Wandel, fiets en ontdek onze ieke Zwinstreek.  Vergeet  daarbij een bezoek aan de tentoonstelling ‘Verdwenen Zwinhavens’ niet.

Maak er een onvergetelijke Vlaamse feestdag én vakantie van!

 

Vlaams parlementslid

Cathy Coudyser

en N-VA Knokke-Heist

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is