Bouw-wonderen blijft dromen. Na de droom de daad ?

Op 24 oktober 2014

De derde editie van Horizon 8300 ‘Bouw-wonderen in Knokke-Heist’ is opnieuw een voorstelling van de stedenbouwkundige ambities van de gemeente. Dromen mag en moet, maar men moet ook durven zeggen aan de burger dat dit enkel dromen zijn. Van realisatie is nog absoluut geen sprake. Er is geen ruimtelijk uitvoeringsplan er is geen financieel plan, laat staan dat er financiers zijn. Deze tentoonstelling heeft als enige bedoeling draagvlak te creëren. Dan moet de men in debat durven gaan met de burger en moet men twee drempels wegnemen. Lezingen moeten gratis en in het Nederlands zijn. En daar knelt nu net het schoentje. 

De projecten die tijdens de vorige edities van Horizon 8300 de revue zijn gepasseerd, kan de gemeente bezwaarlijk op haar palmares schrijven. De drie projecten waarvan de meerderheid beweert ze te realiseren, zijn niet aan de gemeente toe te schrijven. Het nieuwe natuurcentrum het Zwin komt er vooral dankzij de Provincie West-Vlaanderen, de A11 is onder impuls van Vlaanderen en de bouw van het nieuwe ziekenhuis is een privé-initiatief van de VZW AZ Zeno.  Het is wel zo dat de gemeente faciliteert of een stukje financieel bijdraagt, maar daar stopt het dan. Andere dromen die we op voorbije tentoonstellingen konden bekijken, zijn ondertussen afgevoerd. Denk maar aan het Casino-project van Steven Holl en de stationsomgeving van Zaha Hadid. 

De nieuwe editie van Horizon 8300 telt slechts twee dromen van de gemeente, en een voorbeeld van ‘brainstorming over de ruimte tussen het nieuwe ziekenhuis, ’t Walletje en de dorpskern Westkapelle. ‘Bouwwonderen in Knokke-Heist’ toont ideeën voor het Maes-en Boereboomplein en voor de heraanleg van het Heldenplein/Elizabethlaan. Voor de bevolking moet het duidelijk zijn dat het hier om dromen gaat en niet om stedenbouwkundige projecten die klaarliggen om uitgevoerd te worden. Er zijn namelijk nog geen plannen, geen partners, geen ruimtelijk uitvoeringsplan of een financiële haalbaarheidsstudie. 

Cathy Coudyser (fractieleidster N-VA): “Om dromen te realiseren moet er voldoende draagkracht gecreëerd worden en moet men de bevolking informeren. Dat is prima. We betreuren echter de manier waarop de meerderheid met inspraak omgaat. De tentoonstelling moet debat uitlokken, maar men houdt het debat angstvallig achterwege. Men organiseert informatielezingen maar men creëert onmiddellijk twee drempels die het idee van draagvlak zoeken onmiddellijk in de kiem smoren. De lezingen gaan door in het Engels of in het Frans. Bovendien moet men betalen om geïnformeerd te worden. Het zou van respect ten opzichte van de burger getuigen moest de gemeente hen in de moedertaal en bestuurstaal, dus in het Nederlands, informeren. Daarnaast moet elke burger vrij en gratis toegang hebben tot alle informatieactiviteiten van de gemeente. Zo blijven dromen niet langer dromen maar worden ze realiteit. ”

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is