Dossier: gemeentelijk bijenplan 'Bijen zijn geen bijzaak'

Op 11 september 2013

De bijen hebben het vandaag bijzonder moeilijk. In Vlaanderen verdween de voorbije jaren haast 40 procent van de bijenkolonies. De oorzaken zijn divers: de biodiversiteit neemt af, we gebruiken nog te veel pesticiden en ook de parasitaire varraomijt bedreigt de bijen.

Het belang van bijen als bestuiver van gewassen is nochtans immens. Niet alleen voor het ecosysteem, maar ook voor onze economie. Uit recent onderzoek blijft dat 52 procent van de dagelijkse productenmix in onze supermarkten zou verdwijnen als er geen of onvoldoende bijen meer zouden zijn! In ons land alleen betekenen bijen een economische waarde van bijna 500 miljoen euro.

De N-VA neemt in de verschillende parlementen en op alle bestuurlijke niveaus de bijenproblematiek ter harte. Dat resulteerde al in een Vlaams bijenactieplan en een bijenresolutie in de Senaat. De N-VA steunde in het Europese Parlement ook het tijdelijke verbod op bijenonvriendelijke pesticiden.

Kamerlid Cathy Coudyser roerde zich in het bijendebat. Ze stelde enkele mondelinge vragen aan minister van Landbouw Laruelle over het Belgische standpunt in verband met een verbod op neonicotinoïden. Daarnaast interpelleerde ze staatssecretaris van Leefmilieu Wathelet over het gebrek aan overleg met de Vlaamse overheid over het federale bijenplan.

Op basis van de input van Cathy en haar collega’s, werkte de N-VA voor de gemeenten een pilootproject uit om de bijen te helpen. 

--> Klik hier voor de folder over het gemeentelijk bijenplan

 Bij

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is