U bent hier
Extra winkeloppervlak: “Werk eerst bestaande leegstand weg”
De N-VA verzet zich tegen de beslissing van de meerderheid in Knokke-Heist om 15.600 m² extra winkelruimte te creëren. Raadslid Luc Dieltiens: “In onze gemeente bedraagt de leegstand maar liefst 11.000 m². Dat zou de gemeente beter eerst wegwerken vooraleer ze nieuwe handelsoppervlakte creëert. Voor die beslissing bestaat trouwens geen draagvlak bij de stakeholders van de lokale economie en druist ze in tegen de geest van het Vlaamse beleid. Daarbij worden de bestaande handelskernen versterkt op basis van een commercieel plan. In Knokke-Heist ontbreken zowel dat commercieel plan als het overleg met de stakeholders.” Om de bestaande handelskernen alle kansen te geven ondertekende de N-VA het convenant van UNIZO over kernversterkend beleid en roept de gemeenteraadsleden van de meerderheid op om hetzelfde te doen.
Sinds 2009 is de leegstand in Knokke-Heist met 504% gestegen. In dat jaar bedroeg de leegstand 1.849 m² ofwel 1,9% van de totale handelsoppervlakte. Vandaag is die leegstand maar liefst 11.175 m² ofwel 9,7 % van de totale handelsoppervlakte. Luc Dieltiens: “Er is vandaag bijna tien keer zoveel leegstand als vijf jaar geleden, toch beslist de gemeente om maar liefst 15.600 m² extra handelsoppervlakte te voorzien. Ik betwijfel of men de inwoners van Knokke-Heist een dienst bewijst met deze beslissing want het is niet zo dat er in de toekomst meer Knokke-Heistenaars zullen gaan winkelen in die nieuwe handelsoppervlakte. In 2009 verwachtte men voor Knokke-Heist nog een bevolkingsaangroei van 3,3%. Ondertussen is dit cijfer bijgesteld en verwacht men niet langer een stijging van de bevolking maar een daling tot onder de 30.000 inwoners. Als er vandaag 9,7% leegstand is met het huidige inwonersaantal, dan moet men ook geen ook geen heil verwachten van een aangroei van de bevolking om de handelsoppervlakte rendabel te maken.”
De beslissing van de meerderheid om de bestaande handelsoppervlakte uit te breiden is ondoordacht en druist in tegen het Vlaams beleid omtrent handelsvestiging. Dit Vlaams Beleid is heel duidelijk: versterk de bestaande kernen en ontwikkel een commercieel plan voor de kleinhandel. Volgens Luc Dieltiens wordt aan dit opzet volledig voorbij gegaan: “ In plaats van de bestaande kernen te versterken, gaat men nieuwe kernen creëren en zal de handelskern van Knokke-Heist het nog moeilijker krijgen dan ze het nu al heeft. Daarnaast is er in heinde en verre geen commercieel plan voor de retail te bekennen. Hoe kan het ook anders in een gemeente die geen eigen Schepen van Lokale Economie of een verantwoordelijke ambtenaar heeft ? Men heeft zelfs nagelaten om de stakeholders en de raad voor lokale economie te consulteren vooraleer deze beslissing te nemen, tot zover burgerparticipatie in het bestuur”.
Vorige week heeft UNIZO West-Vlaanderen alle West-Vlaamse Schepenen voor lokale economie en de verantwoordelijke ambtenaren uitgenodigd om stil te staan bij de toekomst van lokale handel. Voor de ondernemingsorganisatie is deze thematiek immers een absolute topprioriteit. Wegens het ontbreken van dergelijke schepen of ambtenaar moest Knokke-Heist haar kat sturen naar die interessante vergadering. Begin mei lanceerde UNIZO een actie naar alle Vlaamse en Brusselse gemeentes om mee te stappen in een kernversterkend beleid en stelde daarvoor een convenant op. Dit convenant kadert in de beleidsvisie van de Vlaamse Regering dat werd opgestart door Kris Peeters en verdergezet wordt door Minister Muyters die in de winkelnota 2.0 de krijtlijnen heeft vastgelegd. Luc Dieltiens: “Het is onbegrijpelijk dat voorzitster van de raad voor lokale economie en enkele gemeenteraadsleden van de meerderheid –die allen lid zijn van Unizo – achter de beslissing van de meerderheid staan. De N-VA roept de gemeenteraadsleden van de meerderheid dan ook op om dit convenant te ondertekenen en voor te leggen aan het college van burgemeester en schepenen.