U bent hier
Gemeente talmt in subsidiedossiers en loopt inkomsten mis
In de laatste nieuwsbrief van de lokale economie slaat het gemeentebestuur zich op de borst dat ze dankzij een stevig dossier 41.000 euro subsidies hebben ontvangen voor de aanleg van fietshavens in de Lippenslaan in het kader van ‘Winkelen 2.0’( een subsidieprogramma voor steden en gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap). Volgens de oppositie is de waarheid echter iets genuanceerder.
Zo zou er volgens raadslid Luc Dieltiens (N-VA) zonder zijn tussenkomst over Winkelen 2.0 (gemeenteraad van mei 2013) nooit tijdig een subsidiedossier zijn ingediend. Immers, op zijn vraag welke dossiers Knokke-Heist van plan was in te dienen, antwoordde burgemeester Lippens dat hij de Mercuriusstudie zou afwachten. Dieltiens maakte de burgemeester er toen op attent dat de dossiers vóór 15 september 2013 moest ingediend zijn, terwijl de resultaten van de Mercuriusstudie ten vroegste in 2015 verwacht mogen worden. ‘Het is dus dankzij mijn tussenkomst dat er in allerijl nog een dossier is ingediend en dat er überhaupt subsidies werden verkregen’, zo concludeert Dieltiens.
Maar mits een tijdige en grondige voorbereiding had dit bedrag gemakkelijk 70.000 euro kunnen zijn in plaats van de povere 41.000 euro. Zo vraagt Dieltiens zich af waarom de volledige revisie van de Lippenslaan, die in het BBC is opgenomen, niet als dossier werd ingediend in plaats van een klein onderdeeltje hiervan. Bovendien werd er voor ‘de renovatie van handelspanden’ en voor ’de aankoop van handelspanden’, 2 andere subsidieprogramma’s van Winkelen 2.0, geen enkel dossier ingediend. Terwijl er meer dan 900 handelspanden leeg staan in Knokke-Heist. Een goedgekeurd dossier had de gemeente 200 à 300.000 euro subsidies kunnen opleveren en zou perfect aansluiten bij het eigen BUGIA-project ter versterking van de handelskernen.
“Dit toont nog maar eens aan dat een schepen voor lokale economie geen overbodige luxe is maar een absolute noodzaak. Ook een centrummanager zou zijn meerwaarde in dergelijke dossiers kunnen bewijzen. Verschillende gemeenten hebben trouwens de aanwerving van een centrummanager als kernversterkende maatregel ingediend en hiervoor 70.000 euro subsidies ontvangen”, besluit Dieltiens.