U bent hier
Gemeente verzuimt stappen om financieel nadeel te voorkomen
Volgens De Tijd zou de Franse energiegroep GDF-Suez haar Belgische dochter Electrabel via interne geldstromen hebben benadeeld. Omdat dit mogelijks een financieel nadeel voor de gemeente kan inhouden vroeg de N-VA in Knokke-Heist op de gemeenteraad een motie te stemmen waarbij de gemeente via haar vertegenwoordiger bij FINIWO rechtstreeks zou tussenkomen. Tegen alle logica in legde de meerderheid deze motie naast zich neer.
De N-VA geeft met het indienen van deze motie gehoor aan de oproep van minister Bourgeois die de gemeenten vraagt waakzaam te zijn en via de intercommunales de nodige stappen te zetten om het financiële nadeel voor deze gemeenten zoveel mogelijk te beperken. Dat dit nadeel er dreigt aan te komen moet blijken uit een rapport van de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) dat vermeld wordt in een brief van minister Johan Vande Lanotte aan staatssecretaris John Crombez in september 2013. Volgens deze brief en minister Bourgeois worden de gemeenten, als deze feiten kloppen, inderdaad financieel benadeeld door dit bedrog. De minister heeft de gemeenten daarom aangeraden om actie te ondernemen wanneer blijkt dat deze feiten waarheidsgetrouw zijn.
De situatie die de meerderheid in Knokke-Heist onderschat is de volgende: Het hierboven genoemde rapport van de CREG gaat over de interne transfertprijzen voor gas tussen GDF Suez en haar dochteronderneming Electrabel. De CREG stelt daarbij vast dat GDF Suez haar gas aan Electrabel doorverkoopt tegen een prijs die aanzienlijk hoger is dan de gemiddelde invoerprijs van GDF Suez en hiervoor geen objectieve verantwoording voorhanden is. Deze vorm van ‘excessive pricing’ leidt tot een verlies van minstens 500 miljoen euro in 2012 voor Electrabel Customer Solutions (ECS), waaraan Electrabel het aangekochte gas doorverkoopt. Deze interne prijspolitiek heeft tot gevolg dat de belastbare basis en de winst van ECS worden verlaagd. Op die manier ontvangen de gemeenten als aandeelhouder van ECS minder dividenden via de financieringsintercommunales (FINIWO).
“Het is werkelijk onbegrijpelijk dat de meerderheid de motie van de N-VA niet aanneemt.”, meent fractieleidster en Kamerlid Cathy Coudyser. ”Het nadeel voor onze gemeente zou door deze preventieve stappen beperkt kunnen blijven maar de gemeente handelt niet. Het blijft maar de vraag of de gemeente überhaupt nog zal handelen. Of willen ze gewoon niet toegeven dat de N-VA waakzaam is en oproept om de nodige stappen te zetten ? Het lijkt erop dat de meerderheid zich liever politiek afzet tegen de N-VA dan initiatieven te steunen die de bevolking echt kunnen helpen. De N-VA betreurt dit spelletje waar enkel de burger de dupe van wordt”, besluit Cathy Coudyser.