Herstel en uitbreiding 't Zwin

Op 20 november 2011

 

Vandaele: “Er werd al veel tijd verloren in het dossier van het herstel en de uitbreiding van ‘t Zwin. We hebben gemerkt dat ook u dat niet langer kon aanzien en eergisteren uiteindelijk zelf de spade ter hand hebt genomen. Maar aangezien u hier vandaag bij ons bent, gaat het werk ginder dus ook weer niet meer vooruit. De eigenlijke uitbreidingswerken kondigt u aan voor 2013 terwijl ooit – lang geleden - 2007 werd vooropgesteld.

Volgens Wilfried Vandaele talmt Vlaanderen bijvoorbeeld met de verwerving van de gronden voor de uitbreiding met 120 ha. De meeste van die gronden zijn in handen van de Nieuwe Hazegraspolder, intussen gefusioneerd tot Oostkustpolder.

De structuren van de nieuwe polder worden pas operationeel per 1 januari 2012 en sommigen wachten daarop. Volgens Vandaele ten onrechte. Sommigen vrezen trouwens dat de polder niet happig zal zijn om te verkopen. In dat geval zou wellicht (gerechtelijk) onteigend moeten worden. Minister Crevits bereidde destijds een onteigening voor, maar die werd nooit betekend. Intussen is de voorbereiding van het RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) voor het Zwin in een eindfase.

Wilfried Vandaele: “het gaat niet op dat wij Nederland verwijten toesturen n.a.v. het dossier Hedwigepolder, terwijl we zelf talmen met ‘t Zwin. Trouwens: aan de Nederlandse zijde van ’t Zwin heeft de overheid al een hele camping onteigend voor de werken, wij slagen er blijkbaar niet eens in om gronden te verwerven van het polderbestuur, nochtans een openbaar orgaan, dat ook zelf verplicht is de Europese instandhoudingsdoelstellingen na te leven.”

Minister Schauvliege antwoordde dat er geen probleem zal zijn om de gronden te verwerven en dat er reeds afspraken zijn gemaakt met het polderbestuur. Wilfried Vandaele sprak de hoop uit dat de minister gelijk zal krijgen, maar zei dat hem toch andere geruchten bereiken. Dat Jos De Meyer (CD&V) opmerkte dat de landbouwers bezorgd zijn, versterkte het gevoel van Vandaele dat er binnen de CD&V onenigheid bestaat over het dossier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is