Meer belastingen, geen besparingen, minder investeringen in Knokke-Heist

Op 3 juli 2014

KNOKKE-HEIST - Oppositiepartij N-VA vindt het onbegrijpelijk dat de meerderheid in Knokke-Heist een persbericht verstuurt waarin staat dat er komende jaren meer zal geïnvesteerd worden. Op het meerjarenplan van de gemeente staat net het omgekeerde te lezen: elk jaar wordt minder geïnvesteerd. Bij de toegenomen inkomsten van de gemeente vergeet men ook bewust te vermelden dat deze stijging toe te schrijven is aan een verhoging van de belastingen.

Volgens raadslid Luc Dieltiens, begrotingsexpert van de N-VA, neemt de meerderheid een loopje met de waarheid. Dieltiens: “Er waren 13,8 miljoen euro aan investeringen gebudgetteerd voor 2013. Toch moeten we vaststellen dat er slechts 7,9 miljoen euro investeringen ook daadwerkelijk uitgevoerd zijn. Voor de volgende jaren daalt jaar na jaar het bedrag voor investeringen. Dat is dus het omgekeerde van wat ze uit hun persbericht doen blijken. Het feit dat er ondermaats geïnvesteerd wordt, is hallucinant, zeker als je weet dat de gemeente steeds meer belastingen heft en dus meer inkomsten heeft. Het persbericht dat de gemeente uitstuurde, getuigt van weinig respect voor de burgers.  Zij  verdienen de waarheid en geen incorrecte goed nieuws-show van de gemeente. “

Fractieleidster in de gemeenteraad en Vlaams Volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser treedt Luc Dieltiens daarin bij: “ Een gemeente die er prat op gaat dat de inkomsten omhoog gaan, moet daar eerlijkheidshalve ook de oorzaak bij vermelden”. In dit geval zijn de gestegen inkomsten voor het leeuwendeel toe te schrijven aan de opcentiemen op onroerende voorheffing (in 2013 goed voor 41,1 miljoen euro - 3,2 miljoen euro meer dan oorspronkelijk begroot ) en de taks op tweede verblijven (13,3 miljoen euro).  Deze taks op tweede verblijven werd in 2013 nog verhoogd. De derde grote bron van inkomsten, die ook elk jaar stijgt, is het parkeren (in 2013 goed voor 5,5 miljoen euro). In 2013 heeft men ook enkele retributies verhoogd, denk maar aan de vuilniszakken, de lijkbezorging en de belasting op leegstaande gebouwen en onbebouwde percelen. Daartegenover krijgt de Knokke-Heistenaar niets meer terug. De gewone exploitatie van de gemeente blijft gelijk, met als grote slokoppen vrije tijd, veiligheid en stadsonderhoud.  Nergens durft men ook maar op één beleidsdomein efficiëntie-oefeningen te maken, die leiden tot besparingen.   Volgens Coudyser kun je dit beleid gerust vergelijken met het beleid van Di Rupo. Knokke-Heist is een belastinggemeente waar de middenklasse, degene die werkt en spaart, de dupe van is.

N-VA pleit dan ook voor het terugschroeven van deze pestbelastingen, voor besparingen in eigen huishouding en voor investeringen in een beleid op mensen-maat.  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is