Meerderheid blijft fundamenteel foute keuzes maken

Op 1 december 2014

Vandaag wordt het meerjarenplan Knokke-Heist bijgesteld. Volgens de N-VA mist het plan ambitie en wijst alles erop dat de meerderheid een duidelijke toekomstvisie ontbeert. Talloze plannen die men in het verleden formuleerde worden daarom naar beneden toe bijgesteld of verdwijnen gewoon uit het meerjarenplan. Bovendien blijven vele zaken te vaag en wordt wat in 2013-2014 moest gerealiseerd worden, uitgesteld. “De N-VA stelt vast dat de meerderheid verder werkt op de ingeslagen weg zonder ook maar een beetje aan kritische reflectie te doen. Dat is nochtans hoogstnoodzakelijk willen we voorkomen dat we tijd verliezen en ons laten voorbijsteken door omringende steden en gemeenten”, zegt fractieleidster Cathy Coudyser.

Uitstelgedrag & vage plannen

Een gebrek aan ambitie zorgt ervoor dat belangrijke projecten als hete aardappels doorgeschoven worden. Zo moest de bouw van de scholencampus reeds gestart zijn. Er is echter nog geen spadesteek te zien, meer nog de zoektocht naar aannemers is nog steeds bezig. De enige duidelijke keuze die gemaakt worden is de keuze voor een nieuw veiligheidsgebouw waar in de toekomst politie en brandweer samen onderdak vinden. Verder wil de gemeente echt werk maken van de opwaardering van de omgeving van het Heldenplein/Elizabethlaan en De Bolle. Ook de Natiënlaan krijgt enkele ronde punten om de aantakking naar de ziekenhuiscampus en Duinenwater te voorzien. Rijkelijk laat, maar beter laat dan nooit. Er zijn ook plannen om – zonder ook maar enige vorm van debat of analyse – verder te werken aan de nu nog vage plannen voor een evenementensite met randparking.

Wonen in Knokke-Heist

“We investeren opnieuw in bakstenen, maar verliezen uit het oog waar het echt om gaat nl. woon- en werkgelegenheid creëren, zorgen voor welvaart en welzijn”, zegt Cathy Coudyser. “Op sommige beleidsdomeinen missen we echt de boot. In 2012 werd een omgevingsanalyse opgemaakt (een studie naar de noden en uitdagingen van Knokke-Heist) waaruit we een aantal pertinente uitdagingen kunnen opmaken o.a. het evenwicht bewaren tussen jonge, werkende inwoners en de vele senioren. Om dat evenwicht te bewaken moeten we vooruitstrevend durven zijn op het vlak van wonen en werken. In Knokke-Heist is er vooral nood aan betaalbare woningen voor jonge gezinnen. Het loont ook de moeite om nieuwe woonvormen te onderzoeken (kangoeroewonen, cohousing, assistentiewoningen, …). Op die manier kunnen eenoudergezinnen, alleenstaanden en diverse bevolkingscategorieën  gestimuleerd worden om samen te wonen met de iets oudere bevolking die kleine zorgnoden heeft. In die optiek is het spijtig om vast te stellen dat de meerderheid blijft prioriteit geven aan de ontwikkeling van klassieke appartementen en woningen voor hoofdzakelijk tweede verblijvers. Het is dan ook de vraag wat het betaalbaar verhuurkantoor zal kunnen realiseren”.

 Lokale economie

De omgevingsanalyse is ook duidelijk op het vlak van werken. Knokke-Heist zet te eenzijdig in op werk in detailhandel, de bouwsector en de toeristische sector. Cathy Coudyser: “De meerderheid laat hier duidelijk het potentieel onbenut. Zij zouden initiatief moeten nemen en een duidelijke visie en een beleid op maat voorzien, maar dat is helaas niet wat zij doen. Zeker voor de toeristische  sector is dit waar, van een geïntegreerd beleid rond toerisme en lokale economie is helemaal geen sprake. Dit is nochtans een belangrijke sector met een hoge tewerkstellingsgraad, van vaak lager opgeleiden die een directe band met de gemeente hebben. Als N-VA hebben we al meermaals het gebrek aan beleid rond lokale economie aangeklaagd. In het meerjarenplan wordt enkel melding gemaakt van een inventarisatie van producten en een detailhandelsstudie. Maar de daden blijven uit. Ik vraag mij duizend en één dingen af: waar blijft het horecabeleidsplan, waar is het hefboomproject om Knokke-Heist ook anno 2020 toeristisch op de kaart te zetten en ervoor te zorgen dat zomer en winter er een reden is om naar Knokke-Heist te komen, waar blijft de all-weatherfaciliteit om ook mensen in de winter naar Knokke-Heist te brengen, waar blijven naast Fotofestival, Cartoonfestival en de Zoute Grand Prix de inspirerende evenementen die Knokke-Heist op de kaart zetten ? “

Zorg en welzijn

Wat zorg en welzijn betreft, wordt ingezet op de bouw van diverse woonzorginstellingen. Het Dak en Lindenhove zijn er al jaren en ondertussen is Seaflower Palace erbij gekomen. Er komen nieuwe zorgwoningen in ’t Convent en Orpea aan Duinenwater. Toch is het beleid van de Vlaamse Regering om mensen langer thuis te houden. Daar zet het beleid in Knokke-Heist niet op in. Behalve enkele onderzoeken rond mantelzorg is er een gebrek aan globale visie en beleid. Een kenniscentrum van gezondheidzorg zou hier een meerwaarde kunnen betekenen. Daar worden onderzoeken en analyses gedaan en kunnen we onmiddellijk proefprojecten rond zorg thuis, dementie, mantelzorg opnemen.

Gemiste kans

De N-VA kan niets anders dan concluderen dan dat de meerderheid verder werkt met de oude recepten, maar geen toekomstvisie voor de 21e eeuw ontwikkelt. “Dit zorgt ervoor dat we kostbare tijd verliezen en we ons door omringende steden en gemeenten laten voorbijsteken. Een gemiste kans”, besluit Cathy Coudyser.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is