Mercuriusstudie / Winkelen in Vlaanderen 2.0

Op 7 mei 2013

In de nieuwe Vlaamse beleidsnota “Winkelen in Vlaanderen 2.0” voorziet de Vlaamse regering een subsidie van 13 miljoen euro voor steden en gemeenten. Deze subsidies dienen voor kernversterkende maatregelen en renovaties of aankopen van handelspanden.
Naar aanleiding van deze nota is het gemeentebestuur van plan om de Mercuriusstudie, het commercieel-strategisch plan opgemaakt door het WES (2003) te actualiseren.
In overleg met de Raad voor Lokale Economie wil het gemeentebestuur vervolgens onderzoeken waarvoor de subsidies voor kernversterkende maatregelen aangevraagd kunnen worden. De kostprijs voor deze studie bedraagt 80.070 euro.

Gemeenteraadslid Luc Dieltiens stelde zich enkele vragen bij dit initiatief. Zo vroeg hij zich af wat het nut is van een herhalingsstudie als de aanbevelingen uit de oorspronkelijke studie straal worden genegeerd. Een studie kan nooit een doel op zich zijn en is altijd een maat voor niets als het bestuur niet bereid is rekening te houden met de bevindingen en aanbevelingen die uit de studie voortkomen. Een studie die enkel dient om het eigen gelijk te bevestigen, is weggesmeten geld, zo stelde Luc Dieltiens.

Op de vraag of het bestuur de resultaten van de Mercuriusstudie wil afwachten om een geschikt project in te dienen voor Winkelen in Vlaanderen 2.0, antwoordde de burgemeester dat dit de logica zelve was. Hierop merkte het gemeenteraadslid fijntjes op dat men dan wel hopeloos te laat zal komen. Immers, het rapport van de Mercuriusstudie mag ten vroegste in 2015 verwacht worden, terwijl de projecten voor Winkelen in Vlaanderen 2.0 ten laatste op 15 september 2013 moeten ingediend zijn.

Luc Dieltiens gaf het gemeentebestuur tot slot nog de tip mee om de Mercuriusstudie zelf in te dienen als project. Op die manier kan die kost toch nog gerecupereerd worden. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is