U bent hier
N-VA Knokke-Heist stelt zich vragen bij nieuwe scholencampus De Vonk
Via de pers verneemt N-VA dat de nieuwe scholencampus niet minder dan 7.2 miljoen euro gemeenschapsgeld kost. Hiervan komt niet minder dan 3.9 miljoen uit de gemeentekas. N-VA betwist dat het organiseren van basisonderwijs een kerntaak voor het gemeentebestuur van Knokke-Heist is. Bovendien is er nog altijd geen mobiliteitsstudie en dreigt de nieuwe campus de toekomst van verschillende scholen in Knokke-Heist te hypothekeren. Als de geboortecijfers in Knokke-Heist dalen en de jonge gezinnen verdwijnen, lijkt deze beslissing bijzonder discutabel te zijn.
Veel belastinggeld, voor foute keuzes, zowel in Vlaanderen als in Knokke-Heist
Via de pers verneemt N-VA dat de nieuwe scholencampus 7,2 miljoen euro gemeenschapsgeld kost. Hiervan komt niet minder dan 3,9 miljoen euro uit de gemeentekas. N-VA vindt dit niet de juiste keuze. ‘In Knokke-Heist kunnen andere keuzes gemaakt worden. Betaalbaar wonen en investeren in lokale economie en toerisme lijken mij belangrijker. Bovendien kon ook Vlaanderen beter investeren in scholenbouw in die steden die echte scholen-nood hebben. ‘ zegt Cathy Coudyser, Vlaams parlementslid en fractieleidster voor N-VA.
Steeds minder geboorten en jonge gezinnen in Knokke-Heist, en een divers onderwijsaanbod. Is basisonderwijs dan een kerntaak voor de gemeente Knokke-Heist ?
N-VA betwist dat het organiseren van basisonderwijs een kerntaak van het gemeentebestuur in Knokke-Heist is. Cathy Coudyser : ‘Het aanbod van zowel het vrij als van het gemeenschapsonderwijs in Knokke-Heist is ruim en goed verspreid over de 4 deelgemeenten en is bovendien kwalitatief uitstekend. De nieuwe campus dreigt dan ook de toekomst van verschillende scholen in de deelgemeente Knokke ernstig te hypothekeren. In het centrum van Knokke heeft recent een school een vleugel moeten afstoten en het gebouw werd verkocht op de privé-markt. Dat deze zone dan nog ingekleurd stond als ‘woonzone’ en dat de toekomst dus duidelijk opnieuw naar appartementen in toeristische zone gaat, is extra jammer voor de gemeente. We laten scholen verdwijnen aan de privé en stoppen dan belastinggeld in een nieuwe school.
Nu de dalende trend van geboortes in Knokke-Heist en het verdwijnen van jonge gezinnen zich doorzet is een investering van 3.9 miljoen euro in een basisschool dan ook een extra discutabele beslissing.
Gevolg van jarenlang gebrek aan oppositie en kritsche vragen in de gemeenteraad
Coudyser : ‘Dit is opnieuw een dossier dat al jaren geleden beslist is, maar waar op geen enkel moment een breed maatschappelijk debat gehouden werd. Geen enkele vraag in al die jaren toen het dossier aan de gemeenteraad werd voorgelegd. Jarenlang werd Knokke-Heist zonder kritische houding bestuurd. Daar dragen we nu nog de gevolgen van. Ook blijft het nog altijd wachten op een mobiliteitsstudie. Maar binnenkort gaat de eerste spadesteek de grond in.’