N-VA vraagt duidelijkheid en overleg over nieuw retributiereglement uitlenen gemeentemateriaal

Op 18 december 2014

De N-VA vindt het een goede zaak dat er een retributiereglement komt voor het uitlenen van gemeentemateriaal. Dit maakt enerzijds de gebruikers ervan bewust dat de gemeente kwalitatief en vaak duur materiaal ter beschikking stelt. Anderzijds is het logisch dat de gebruikers daarvoor een vergoeding betalen. Gratis bestaat immers niet. De partij betreurt wel dat het voorstel dat de meerderheid op tafel legt veel onduidelijkheden bevat en dat de verenigingen, scholen, ouderraden, wijk- en buurtcomités voor dit plan niet vooraf werden geraadpleegd.  De N-VA pleit er dan ook voor dit reglement goed te communiceren met de betrokken actoren, zodat er geen misverstanden ontstaan.

Onduidelijk reglement

Het reglement stelt tarieven op voor het uitlenen van gemeentemateriaal. Om tegemoet te komen aan de vele verenigingen, wijk- en buurtcomités voorziet het reglement categorieën ontleners. Zo zijn er de gemeentelijke diensten zelf, en de organisaties die samenwerken met de gemeente die altijd gratis kunnen ontlenen. Scholen, ouderraden en erkende verenigingen en adviesraden kunnen tweemaal per jaar gratis ontlenen. Niet-erkende verenigingen, wijk en buurtcomités kunnen eenmaal per jaar gratis ontlenen. Volgens raadslid Bodyn knelt daar het schoentje en is onduidelijkheid troef: “Het is niet altijd even evident om verenigingen volgens dat principe in te delen. Zo zijn er serviceclubs maar ook ouderraden of carnvalverenigingen wel aangesloten bij de cultuurraad en anderen niet. Bovendien kun je stellen dat verenigingen aangesloten bij erkende adviesraden langs deze weg ook al subsidies ontvangen. Transportkosten worden altijd aangerekend aan 100 euro. Bestaat er een mogelijkheid om ook materiaal zelf af te halen en zelf op te zetten ? Of niet ? Dit is in elk geval niet voorzien in voorliggend reglement. En het is ook niet duidelijk of de gratis beurten chronologisch in het jaar voorkomen of als de verenigingen zelf mogen kiezen welke beurt of beurten ze als gratis beschouwen.”

Totaal gebrek aan inspraak en overleg

N-VA betreurt de totale afwezigheid van overleg en inspraak in dit dossier.  Cathy Coudyser: “Als men een reglement invoert dat zoveel verenigingen, scholen, wijk en buurtcomités aanbelangt, dan zou het van respect voor hen getuigen om vooraf hun inbreng en mening hierover te vragen. We hebben in Knokke-Heist al die adviesraden, we hebben regelmatig overleg met de scholen, maar deze meerderheid kiest ervoor om in achterkamertjes beslissingen te nemen zonder deze adviesraden te betrekken. Dat is een gemiste kans omdat zo’n overleg het bestuur ook de kans geeft draagvlak te creëren en om onduidelijkheden te voorkomen.“

Nood aan goede en duidelijke communicatie

De N-VA dringt aan om goede, gerichte communicatie over dit reglement te voeren. “ Het zal niet volstaan om dit reglement ergens op de website van de gemeente te zetten. De N-VA vraagt actieve, duidelijke en gerichte communicatie naar alle verenigingen, wijk- en buurtcomités en de scholen en ouderraden. Zo vermijden we dat er straks misverstanden, onwetendheden en verkeerde beslissingen genomen worden. ‘ aldus fractieleidster Coudyser.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is