U bent hier
N-VA wil een ‘Huis van het Kind’ in Knokke-Heist
N-VA Knokke-Heist wil alle lokale organisaties en initiatieven die zich inzetten voor aanstaande gezinnen en kinderen bundelen in een Huis van het Kind. Dat is geen fysiek huis maar een organisatieverband waar ouders met vragen over onderwijs, gezondheid, administratie, vrije tijd, enz. terecht kunnen. Uit cijfers blijkt dat de helft van de West-Vlaamse gemeentes al over een Huis van het Kind beschikt. Nu moet Knokke-Heist volgen.
Samenwerking met het middenveld om kinderkansarmoede aan te pakken
De N-VA keurde gisteren op de gemeenteraad het samenwerkingscharter ‘Knokke-Heist geeft elk kind kansen’ mee goed. ‘Het is positief dat de gemeente, samen met alle spelers uit het middenveld, overleg pleegt, expertise deelt en oplossingen aanreikt om kinderarmoede en kansarmoede te beperken’ vindt gemeenteraadslid Fabienne Pottier. Cijfers van Kind en Gezin wijzen immers uit dat in Knokke-Heist 15,6% gezinnen met kansarmoede leven. ‘Hoewel de OCMW-voorzitter deze cijfers eerst ontkende is men toch aan de slag gegaan. Met middelen uit het Vlaams Fonds Kinderarmoede zal een halftijdse maatschappelijke assistent onder andere een kinderarmoedenetwerk uitbouwen en zal een traject opgezet worden om de doelgroep beter bij het beleid van de gemeente en het OCMW te betrekken’ weet OCMW-raadslid Katja Bataillie.
Huis van het Kind
Met ons voorstel voor de oprichting van een Huis van het Kind willen we een nieuwe constructieve stap zetten. ‘Het Huis van het Kind bundelt alle intiatieven rond gezins- en opvoedingsondersteuning. Het kan een fysieke ruimte zijn bvb. in het Sociaal Huis of het Cultuurcentrum of De Marge, maar het kan ook een website en aanspreekpunt worden waar alle ouders met vragen over kinderopvang, onderwijs, gezondheid, opvoeding, vrije tijd van en voor kinderen terecht kunnen’ zegt Fabienne Pottier. Het is dus perfect in lijn met het samenwerkingscharter en met het kinderarmoedeplan van de gemeente. Het voordeel is dat het zichtbaarder is voor de burger. ‘De sterkte van ons voorstel is bovendien dat het laagdrempelig en niet stigmatiserend is aangezien een Huis van het Kind niet enkel openstaat voor mensen met problemen. Iedereen is er welkom’ vult Katja Bataillie aan.
Al 56% van de Vlaamse gemeenten hebben een ‘Huis van het Kind’
In Vlaanderen heeft maar liefst 56 procent van de gemeenten een Huis van het Kind, in West-Vlaanderen is dat 50 procent. Dat toont aan dat veel gemeenten de meerwaarde van dit initiatief inzien. De N-VA streeft ernaar dat elke gemeente over zo’n Huis van het Kind beschikt.