Opmerkingen bij verslag gemeenterraad september

Op 24 oktober 2014

De N-VA fractie kan het verslag van de raadszitting van 25 september niet goedkeuren. Dit verslag is namelijk geen correcte weergave van de werkelijkheid. Een opmerkelijk feit dat zou moeten vermeld worden, is het feit dat de burgemeester na een van de laatste punten op de agenda de zitting abrupt heeft verlaten. Bij het verlaten van de zaal gaf hij aan dat het nog te behandelen punt van de agenda verdaagd werd , in eenzelfde adem zei hij dat hij één van de N-VA raadsleden juridisch zal vervolgen (Luc Dieltiens). 

Het is voor de N-VA fractie onaanvaardbaar dat dit laatste punt - dat in geheime zitting behandeld werd -wordt verdaagd naar een andere zitting omdat er verder onderzoek nodig zou zijn. De reden voor deze verdaging is echter in hoofdzaak te linken aan het feit dat de burgemeester terwijl hij de raadszaal verliet, aangaf één van de N-VA raadsleden juridisch te vervolgen. De N-VA fractie is van mening dat de noodzaak van dat verdere onderzoek niet aangetoond is, hier in casu is het echter duidelijk dat het punt werd verdaagd omwille van andere redenen dan aanvullend onderzoek. 

Als gevolg van de verdaging van de laatste punten op de agenda door de burgemeester, is ook het punt dat door de N-VA fractie bij hoogdringendheid werd toegevoegd niet behandeld. Het verslag van de gemeenteraad ontbeert elke vermelding van dit feit. Dat is wellicht ook toe te schrijven aan de redenen hierboven aangehaald. 

De N-VA zal het niet langer pikken dat één van haar verkozen mandatarissen persoonlijk op de korrel genomen wordt enkel en alleen omdat hij of zij op een onderbouwde manier een dossier aankaart op de gemeenteraad waarover bovendien helemaal geen verkeerde zaken gezegd worden. Het feit dat de meerderheid vragen vanuit de oppositie niet met argumenten kan weerleggen, kan én mag geen aanleiding geven om op een emotionele en misplaatste manier naar een raadslid persoonlijk uit te halen. Helemaal onaanvaardbaar is ook dat de burgemeester één van onze raadsleden op straat, voor het zicht van journalisten en cameramensen uitscheldt. Het is bovendien niet de eerste keer dat de burgemeester één van onze raadsleden viseert in het bijzijn van burgers. Persoonlijke gesprekken met de burgemeester om dit gedrag te bespreken, hadden geen resultaat. Bij nieuwe incidenten zal de N-VA dan ook niet aarzelen om zelf consequent te zijn en stappen te ondernemen. 

Dat dergelijke incidenten in Knokke-Heist voorkomen, heeft veel te maken met het democratische deficit van de gemeenteraad. Die raad is eigenlijk in de strikte zin van het woord geen gemeenteraad meer want debatten zijn er niet, enkel monologen. Kritische noten worden vakkundig geweerd.

 Dit is hoofdzakelijk te wijten aan de combinatie van drie functies die belangrijk zijn voor het goed werken van een gemeenteraad nl. voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester en de facto fractieleider van de meerderheidspartij. In Knokke-Heist zijn deze drie sleutelposten gecentraliseerd bij één en dezelfde persoon wat voor een ingewikkelde situatie zorgt tijdens de gemeenteraad. Het is namelijk niet duidelijk om vast te stellen welk petje er gedragen wordt bij het leiden van de gemeenteraad. Een voorzitter van de gemeenteraad moet orde bewaken. Door zelf weg te lopen, creëert men wanorde en chaos. Zoveel was duidelijk tijdens de gemeenteraad van september. Maar een voorzitter houdt zich ook op de achtergrond en zoekt dialoog tussen de meerderheid en oppositie, hij is met andere woorden een spelverdeler die zich boven het partijpolitieke spelletje moet kunnen plaatsen. Het is de bedoeling dat wanneer een bepaald punt aan bod komt op de gemeenteraad dat zowel meerderheid als oppositie aan het woord komen na een toelichting van de bevoegde schepen. We moeten af van de negatieve trend waarbij de voorzitter van de gemeenteraad, die tevens burgemeester en fractieleider van de meerderheid is, het woord blijft voeren in de plaats van schepenen die zelf over een uitgebreide dossierkennis beschikken. Dat komt het debat met voor- en tegenargumenten niet ten goede. Bovendien hindert dit de mogelijkheid om constructief te werken en te luisteren naar elkaars ideeën. De N-VA fractie vraagt daarom meer duidelijkheid en transparantie tijdens het verloop van de gemeenteraad.

 

Laat het duidelijk zijn dat niemand aan politiek doet om mensen pijn te doen, wij niet maar ook de mensen van de meerderheid niet. De N-VA-fractie vraagt dan ook om haar onderbouwde voorstellen met het nodige respect te behandelen. Daarnaast vraagt onze fractie ook aandacht voor de rol die een voorzitter van de gemeenteraad moet spelen, nl. deze van objectieve spelverdeler, en om de fractie van de meerderheid op te waarderen zodat iedereen in een aangename en opbouwende sfeer kan werken.

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is