Waar blijven de investeringen ?

Op 29 mei 2015

Hoewel de inkomsten stijgen en de reguliere uitgaven weinig opvallende verschillen tonen, investeert de meerderheid volgens de N-VA te weinig in Knokke-Heist. Zowel in 2013 als 2014 waren heel wat investeringen gepland die niet uitgevoerd zijn. “Dat is bijzonder jammer, want wie niet investeert zal daar later de ongemakken van dragen”, meent N-VA gemeenteraadslid Luc Dieltiens (N-VA).

“Wat de financiën betreft, is Knokke-Heist gelukkig gezond”, zegt Luc Dieltiens. “Dat kan ook niet anders. In 2013 en 2014 is een continu beleid gevoerd. De exploitatiekosten van de gemeente blijven stabiel en de inkomsten stijgen. De inkomsten van Knokke-Heist komen vooral van de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing, de taks op tweede verblijven en de inkomsten uit parkeergelden. Wat opvalt is dat men naar de toekomst toe minder rekent op private investeerders. Daar waar men vroeger poneerde dat het openbaar domein en pleinen, aangelegd moesten worden door private investeerders, weet men nu dat men als gemeente ook zelf meer moet investeren in deze projecten.”

Inwoners Knokke-Heist moeten meer return krijgen  

Luc Dieltiens :”Niettegenstaande het feit dat de gemeente Knokke-Heist op een berg geld zit door elk jaar meer fiscale inkomsten te generen, krijgt de burger daar bitter weinig voor terug. De inkomsten die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit opcentiemen (43 mln euro), parkeergelden (6,4 mln euro) en de taks voor tweede verblijven (13,4 mln euro) vloeien onvoldoende terug naar burger en ondernemer. De parkeerinfrastrucuur is er niet op vooruit gegaan ondanks de stijgende inkomsten uit parkeergelden. Uit handelaarsmiddens put de gemeente 272.000 euro, toch geeft de gemeente aan die handelaars slechts een return van 3000 euro. De inwoners van Knokke-Heist verdienen beter. De N-VA pleit ervoor om alle inkomsten aan te wenden voor een stimulerend en correct middenstandsbeleid. “

Knokke-Heist moet ondernemersvriendelijker zijn

Het volstaat volgens de N-VA niet  om een nieuw bedrijvencentrum te bouwen en daarnaast in ’t Walletje alle kmo’s die Knokke-Heist rijk is te herlokaliseren. Cathy Coudyser, fractieleidster N-VA: “ Er is nood aan een proactieve aanpak om nieuwe dynamische bedrijven of een kenniscentrum aan te trekken naar Knokke-Heist. Dit was een prioritaire doelstelling van de meerderheid maar daar is tot op vandaag  geen werk van gemaakt. Als toeristische gemeente is de lokale middenstand en horeca cruciaal. Ook daar ontbreken stimulerende maatregelen  (aanpak leegstand, visie pop-ups, ondernemersnetwerken, premies voor samenwerking, …). Daarnaast  laten we kans liggen voor de landbouwers om via streekproducten en korteketenverkoop mee vorm te geven aan de toeristische belevingseconomie in onze gemeente.

Toerisme, motor van vooruitgang in Knokke-Heist

De gemeente heeft dringend nood aan een nieuwe dynamiek op het vlak van toeristische evenementen om mensen uit Vlaanderen langer naar Knokke-Heist te krijgen. Deze evenementen moeten beter gespreid worden over de deelgemeenten en over de verschillende seizoenen. De hippe strandbars en het masterplan Strand volstaan niet voor een volwaardig toeristisch beleid. De N-VA pleit ervoor om de lijnen die te vinden zijn in het Vlaamse toeristisch beleid aan te wenden voor onze gemeente: gastronomie, wandelen en fietsen, cultuur en erfgoed. Denken we daarbij aan de folkloremarkt en Vistival in Heist die omgevormd kunnen worden tot een hip evenement rond tradities, vakmanschap en visgastronomie. Cultuuractiviteiten moeten duidelijk maken op welke doelgroep ze zich richten: de inwoners van Knokke-Heist of specifiek naar het aantrekken van meer toeristen. Onze vele kunstgalerijen en de kunst in de openbare ruimte, nodigen uit tot kunstwandelingen- en fietstochten die ondersteund kunnen worden met aangepaste apps voor smartphones en tablets.”

Strategische projecten zonder schwung

Waar men heel wat ambitieuze projecten uit de vorige legislatuur opgedoekt heeft, voert men nu opnieuw het aantal strategische projecten op. Deze vergen enorm veel energie, tijd en middelen maar leveren weinig op. Cathy Coudyser: “In plaats van te proberen om tien projecten te verwezenlijken op een halfslachtige manier, zou de meerderheid beter inzetten op het afwerken van projecten die haalbaar zijn. Het communityhouse op het Maes-en Boerenboomplein of het project in de Elizabethlaan krijgen bij voorkeur de volledige aandacht van de meerderheid. “

Mobiliteit

Aan ambitieuze projecten is er in Knokke-Heist geen gebrek. Er is echter wel een gebrek aan ambitieuze projecten waaraan ook een onderbouwde integrale aanpak verbonden is. Ook mobiliteit maakt deel uit van die integrale aanpak, bij veel van deze projecten is echter helemaal niet gedacht aan mobiliteit. Geert Deman, raadslid N-VA: “Bij het opzetten van een project zou men verwachten dat eerst alle mogelijke facetten ingecalculeerd worden in een plan vooraleer dat plan uitgevoerd wordt. In Knokke-Heist gebeurt net het omgekeerde. Zo zijn de werken aan de A11, de werken aan de nieuwe ziekenhuiscampus en de bouw van een nieuwe scholencampus reeds bezig terwijl de mobiliteitsuitdagingen die gepaard gaan met deze projecten nu pas door de meerderheid besproken worden. Een gemeentebestuur dat de problemen pas oplost als ze zich stellen, dat is echt de wereld op zijn kop. De N-VA pleit er dan ook voor om bij het opstellen van ambitieuze plannen, alle mogelijke factoren, ook mobiliteit, mee op te nemen in de planning vooraleer een project te laten starten. “

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is