Audit jeugdraad wijst op zware financiële slordigheden, gebrek aan bestuurlijke opvolging en fraude bij enkele bestuursleden

Op 22 juli 2019

Audit jeugdraad wijst op zware financiële slordigheden, gebrek aan bestuurlijke opvolging en fraude bij enkele bestuursleden.  Ze gebruikten de middelen van de jeugdraad voor privé-zaken.  Ondertussen zouden ze alles terugbetaald hebben.  Het College van Burgemeester en Schepenen neemt maatregelen.

N-VA bond in 2017 de kat de bel aan over de jeugdraad.  De jeugdraad is in Knokke-Heist veel meer dan een adviesraad maar organiseert tal van grootschalige jeugdactiviteiten en zomerevenementen en heeft ook een uitleendienst van jeugdmateriaal.  De jeugdraad heeft geen juridische structuur waardoor elk lid van de jeugdraad hoofdelijk aansprakelijk is.  Uit verslagen bleek bovendien ook heel weinig transparantie.  De N-VA vond vooral de jarenlange lakse houding van het gemeentebestuur op zijn minst vreemd en vroeg een doorlichting.

Begin 2019, kort na de gemeenteraadsverkiezingen, stelde het College een externe firma aan om het werkjaar 2018 door te lichten.  Op de gemeenteraad van juni ll. vroeg Cathy Coudyser, fractieleider voor N-VA, of het rapport al beschikbaar was.  Daarop werd bevestigend geantwoord.  Half juli vroeg Coudyser opnieuw naar de conclusies van het rapport en hoe het bestuur eventuele zaken zou bijsturen.  Vandaag gaf burgemeester Lippens een toelichting.

Het gebrek aan transparantie, serieuze tekortkomingen in het bijhouden van de boekhouding en vele financiële slordigheden zijn de belangrijkste conclusie. Daarnaast werd ook vastgesteld dat enkele leden van de jeugdraad de financiële middelen van de jeugdraad misbruikten voor privé-zaken.  Dat geld zou, volgens de burgemeester, ondertussen (gedeeltelijk) terugbetaald zijn.  Toch is het College van plan melding te doen van deze feiten bij het parket.

Voor N-VA is het belangrijkste dat zulke slordigheden in de toekomst vermeden worden.  “Als ik het goed begrijp is het wel degelijk de bedoeling van het College om de zaken regelmatiger op te volgen, budgetramingen oordeelkundig te bekijken en definitieve inkomsten en uitgaven beter te controleren.  Gemeentelijke activiteiten en evenementen zijn dan ook vanaf nu al ‘cash-loos’.  Er zal ook een nieuw huishoudelijk reglement en een ethische code opgesteld worden.  Dat zijn allemaal stappen in de goede richting, die we uiteraard nauwgezet zullen opvolgen. Wij zijn tevreden dat deze zaak in alle openheid opgekuist wordt.  Ons oppositiewerk loont.” bevestigt Coudyser.

 

Meer info : Cathy Coudyser, 0476/540684

Link naar persbericht november 2017 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is