Cathy Coudyser over megalomane plannen ‘Gemeenschapshuis’ in Heist: “Doe nu eens normaal!”

Op 25 augustus 2018, over deze onderwerpen: Stadsontwikkeling

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist duwt haar plannen door om op het Maes- en Boereboomplein een nieuw gemeenschapshuis te bouwen.

De N-VA heeft tot nog toe een afwachtende houding aangenomen.  ‘Zolang er geen investeerder was, waren er alleen dromen en de hoop dat de meerderheid zou inzien dat dit project geen draagvlak kent in Heist.  Je kan eindeloos over smaken discussiëren, maar aan de reacties van de Heistenaars is duidelijk te merken dat het overgrote deel van de inwoners dit project niet lust. Dit toont aan dat er bij de Heistenaar nauwelijks een draagvlak is voor dit prestigeproject. Maar dat kan het gemeentebestuur blijkbaar niets schelen.”

De N-VA heeft dit dossier sedert 2014 opgevolgd en altijd constructief een aantal vragen gesteld.   Waarom de keuze voor die internationale architect en dit prestigeproject ? Hoe zal men dat betaalbaar wonen realiseren ?  Heeft men nood aan extra appartementen in Heist ?  Heeft men nood aan winkels op die locatie ?  Zullen de ondergrondse parkeerplaatsen voldoende zijn om de parkeerplaatsen die we verliezen op het plein te compenseren ?   Zoals altijd bleef het antwoord uit en zijn die vragen ook vandaag niet beantwoord.

Via de media leest de N-VA nu dat de investeerder gevonden is. Een zoveelste voorafname aan gemeenteraden of raden van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf.  Zo ontwijken ze elk debat.

Cathy Coudyser: “Dit prestigeproject is een opeenstapeling van valse beloftes, een beetje zoals het gebouw zelf een opeenstapeling is van gekleurde dozen. Dit ging de inwoners van Knokke-Heist ‘niets’ kosten, maar ondertussen moet de gemeente, de belastingbetaler dus,  al 12 miljoen euro bijleggen. En reken nog maar 6 miljoen extra voor de bouw van de nieuwe Ravelingen.  Voor een megalomaan bouwwerk dat men dan een ‘gemeenschapshuis’ noemt, maar waarvan iedereen weet dat de appartementen vooral zullen dienen als tweede verblijven. De inwoner, vooral de Heistenaar heeft hier niets aan. Ik roep het gemeentebestuur dan ook op: Doe nu eens normaal en investeer in de échte noden van de Heistenaar: betaalbare woningen, een aangenaam plein waar Heistenaars elkaar ontmoeten en gemeentediensten dicht bij de burger. Daarvoor zijn andere oplossingen mogelijk, met meer draagvlak, met evenveel ambitie toekomstgericht, op maat van Knokke-Heist, en binnen haalbare budgetten.’

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is