Controles en verscherpte handhaving op 130 illegale logies in woonkernen van Knokke-Heist moet overlast tegengaan en betaalbaar wonen faciliteren. N-VA ondersteunt deze aanpak.

Op 7 oktober 2021, over deze onderwerpen: Toerisme, 4. Ruimtelijke ordening

Knokke-Heist wil leefbare dorpskernen en woonwijken. Daarom worden al decennialang ruimtelijke uitvoeringsplannen opgemaakt waarbij in dorpskernen of woonwijken enkel de functie ‘wonen’ toegelaten is. In meer toeristische zones kan zowel wonen als verblijfsrecreatie. Dat houdt in dat men als eigenaar enkel in de toeristische zones de keuze heeft om er zelf te wonen ofwel de woning of het appartement als vakantiewoning aan te bieden via immokantoren of via digitale platformen zoals Airbnb. In woonzones kan logies verhuren niet. “Het is dus belangrijk dat een eigenaar goed weet welke functie toegelaten is alvorens te beslissen de woning al of niet als logies te verhuren. Bovendien moet wie logies verhuurt, ook voldoen aan de wettelijke verplichtingen van het Vlaamse logiesdecreet. Zo moet het logies verplicht worden aangemeld bij Toerisme Vlaanderen en voldoen aan minimale normen inzake brandveiligheid en comfort.” weet Cathy Coudyser, fractieleider voor N-VA in Knokke-Heist maar ook specialist rond logies in het Vlaams parlement.   

Sedert januari is er in Knokke-Heist een aangescherpt handhavingsbeleid waarbij gecontroleerd wordt of er in woonwijken geen woningen als logies verhuurd worden.  Deze logies zorgen immers vaak voor overlast maar werken tegelijkertijd ook een stijging van de woningprijzen in dorpskernen in de hand. Knokke-Heist moet het evenwicht bewaken tussen de belangen van haar inwoners die aan betaalbare prijzen kunnen wonen en werken in de eigen gemeente en de belangen van toeristen die de gemeente bezoeken. “Als N-VA zijn wij al jaren vragende partij om de leefbaarheid in de wijken te bewaken én in te staan voor een betaalbaar woonaanbod. Dit is één van de vele instrumenten die we hebben om beide doelstellingen te realiseren. Logies uitbaten in een buurt waar enkel wonen toegelaten is, is illegaal en hiertegen moet dan ook opgetreden worden.” geeft Coudyser mee.

Tijdens de voorbije gemeenteraad ondervroeg Cathy de schepen van Ruimtelijke Ordening, Kris Demeyere over de concrete aanpak en voorlopige resultaten van dit verscherpte handhavingsbeleid. Uit het antwoord van de schepen blijkt er 130 logies in een Knokke-Heistse woonzone gesitueerd zijn en bijgevolg illegaal worden uitgebaat. De gemeente heeft de eigenaars hierover aangesproken en per brief opgedragen om de uitbating van het logies binnen een termijn van maximaal drie maanden stop te zetten. Ondertussen werden ook  de immobiliënkantoren en tussenpersonen ingelicht over het verscherpte handhavingsbeleid en geïnformeerd over de wettelijke stedenbouwkundige mogelijkheden. “Deze aanpak is degelijk en correct. Eigenaars krijgen voldoende tijd om bestaande reservaties voor hun logies nog te honoreren tegenover hun gasten maar worden dan vriendelijk verzocht zich te conformeren aan de wetgeving en de uitbating stop te zetten. Daarmee stellen we het algemeen belang van Knokke-Heist voorop.” besluit Coudyser.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is