De European Disability Card verder bekend maken en voordelen koppelen aan de kaart

Op 7 oktober 2019, over deze onderwerpen: Lokaal sociaal beleid - OCMW

Gemeenteraadslid Fabienne Pottier (N-VA) is tevreden dat Knokke-Heist op haar voorstel van 2018 intekende op de European Disability Card.  Ze dringt wel aan om betere informatie te verstrekken over hoe je de kaart kunt aanvragen en ze wil dat Knokke-Heist ook een aantal voordelen, daarom niet enkel kortingen, koppelt aan het gebruik van de kaart. 

“Met de European Disability Card kunnen mensen met een beperking zich in vele Europese landen kenbaar maken.  Mensen met een beperking kunnen zich registreren en krijgen de kaart dan toegestuurd.  Aan de kaart kunnen ook voordelen gekoppeld worden." begint gemeenteraadslid Fabienne Pottier, die al in januari 2018 voorstelde om als gemeente in te stappen.    

Ze is tevreden dat Knokke-Heist zich registreerde op het platform maar drong er op de gemeenteraad van september wel op aan om dit beter bekend te maken.  Ze verwees ook naar bestaande stickers die een gemeente kan aanvragen om de kaart onder de aandacht te brengen.  Het College gaf aan daar meer werk van te maken via de gemeentelijke website en de gemeentelijke publicaties.  Ook het Sociaal Huis en de Sociale Raad zullen langs hun kanalen de burgers verder informeren hoe je de kaart kunt aanvragen.  De sticker zal uitgehangen worden op strategische plaatsen o.a. het onthaal van Scharpoord.

Daarnaast vroeg raadslid Pottier ook welke voordelen Knokke-Heist biedt aan mensen die de European Disability Card tonen.  De vrijetijdsdiensten bekijken of er een zekere korting kan gegeven worden.  Ook de Raad voor Lokale Economie krijgt de informatie en kan de lokale handelaars sensibiliseren om daar aan mee te werken.   “Dat is alvast een mooi voornemen. Kortingen zijn fijn maar er kunnen ook andere voordelen gegeven worden : denk maar aan voorrang bij wachtrijen, speciale plaatsen voor rolstoelen bij een film of theatervoorstelling, extra begeleiding … noem maar op.  Het gaat er vooral over om de drempels zoveel mogelijk weg te werken en de deelname aan activiteiten te vergroten, ook voor mensen met een beperking.” geeft Fabienne Pottier nog mee.   Ze is van plan dit verder op te volgen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is