Drinkwatertarieven in Knokke-Heist stijgen.

Op 3 februari 2016, over deze onderwerpen: Stadsontwikkeling

Het drinkwater in Knokke-Heist wordt duurder. N-VA Knokke-Heist stelt vast dat de gemeente de kosten voor het beheer van het Waterbedrijf zonder meer doorrekent aan de burger. “De gemeente doet geen inspanningen om die kosten onder controle te houden of te verminderen maar rekent de kost door aan de burger. Waarom wil Knokke-Heist absoluut zelf haar waterbedrijf beheren ?” vraagt fractieleidster Cathy Coudyser (N-VA) zich af. Ondertussen deelde de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf voor Stadsontwikkeling mee dat het de tarieven naar  beneden heeft moeten bijstellen. "Verschillende indexeringen zomaar doorvoeren, kon niet. De burger kan dus tevreden zijn." aldus Cathy Coudyser. 

De Vlaamse Regering besliste onlangs om de tarieven voor drinkwater anders, maar budgetneutraal te organiseren. Daarbij vervalt het ‘gratis’ water, want ‘gratis bestaat niet’ en wordt vervangen door een nieuwe tariefstructuur. Ook Knokke-Heist moet haar tarief voor drinkwater anders berekenen. Het autonoom gemeentebedrijf beheert het vroegere waterbedrijf van de gemeente en stelt dus de tarieven vast.

“Het klopt dat de watertarieven van Knokke-Heist bij de laagste in Vlaanderen zijn”, Zegt Cathy Coudyser, fractieleidster van N-VA. “Toch kan men meer doen met minder. Tegenover 2015 indexeert men de prijs voor de aankoop van water, maar daarbovenop ook nog eens de werkingskosten. Dit zijn o.a. de loonkosten. Hiermee indexeert men dus twee keer de kost van het water zelf. Bovendien laat men de prijs nog wat stijgen om de implementatiekosten te verrekenen. Dit zijn o.a. ICT-kosten om het klantenbestand en de facturen digitaal te kunnen aanmaken”, vervolgt Coudyser.

De fundamentele vraag die moet gesteld worden, is waarom Knokke-Heist absoluut zelf haar eigen waterbedrijf wil beheren en niet instapt, zoals zovele andere gemeenten in een intercommunale zoals de Watergroep. De watergroep groepeert maar liefst 175 gemeenten uit heel Vlaanderen en is in meer dan 30 gemeenten in West-Vlaanderen actief. Het spreekt voor zich dat men bijvoorbeeld op het vlak van ICT of personeel meer kan doen met minder. Maar Knokke-Heist houdt vast aan haar onafhankelijkheid, ook al betaalt de burger daardoor meer.

N-VA Knokke-Heist roept het AGSO en de gemeente op om goed te communiceren rond de nieuwe waterfactuur en alle middelen in te zetten om de burger correct te informeren.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is