Duinenwater : financiële melkkoe of het algemeen belang dienen ?

Op 2 juli 2016, over deze onderwerpen: Stadsontwikkeling

Afspraken rond het project Duinenwater worden bijgesteld. Meer sociale woningen, meer woningen in het algemeen en een hoogbouw moeten zorgen voor financiële meerwaarden zowel voor de gemeente als voor de NV Duin en Water.  "De N-VA  is hier niet mee opgezet. Dit dient niet meer het algemeen belang maar is puur geldgewin.  Wij vragen te wachten op de studie van Idea Consult. Daarnaast vragen wij een studie die de gevolgen van hoogbouw op de omgeving in kaart brengt en vragen we een publiek debat over deze evoluties", verklaart Cathy Coudyser, fractieleidster (N-VA) in de gemeenteraad.

In 2004 bepaalde men de ontwikkeling van Duinenwater. Daarvoor werkt de gemeente samen met de NV Duin en Water. De krijtlijnen zijn : de realistatie van een toeristisch-recreatieve site met het zwembad, het jeugdhuis 't Verzet en de waterrecreatie aan de Put van De Cloedt. Daarnaast woningen van diverse types voor de eigen bevolking.  Daarbij ook een aantal sociale woningen.  En ruimte voor enkele buurtwinkels en kantoren.

Tien jaar later is heel wat gerealiseerd. Nu willen de gemeente en NV Duin en Water de ontwikkelingsmogelijkheden bijstellen. Ze halen twee redenen aan nl. de gewijzigde economische situatie en de vernietiging van het grond en pandendecreet. Drogredenen volgens de N-VA. ‘'De economische crisis heeft de economie niet aangetrokken. Trends bevestigde vorige week nog dat het vastgoed aan de kust helemaal hersteld is. Bovendien is de in 2005 afgesloten deal om sociale woningen te bouwen door de privé deel van het geheel van de afspraken.  Het grond en pandendecreet die van 2009 is, heeft daarmee dus niets te maken", weet Cathy Coudyser. 

"Wij stellen vast dat financiële meerwaarden creëren uit vastgoed de enige prioriteit is.  Maar of we daar het algemeen belang van Knokke-Heist mee dienen is nog maar de vraag," waarschuwt Coudyser.  "Positief element is dat er meer sociale woningen komen. Dat is ook nodig zodat Knokke-Heist de opgelegde doelstellingen van Vlaanderen zou halen. Maar er komen in het project ook nog meer niet-sociale woningen. Het aantal inwoners daalt jaar na jaar, we naderen stilaan een onevenwicht tussen eigen inwoners (33000) en tweede verblijvers (20000). Het is toch duidelijk dat deze extra woningen die op de markt komen niet voor de eigen inwoners zijn maar opnieuw voor tweede verblijvers. Bovendien stelt elk woonbehoeftenonderzoek dat Knokke-Heist over voldoende woningen beschikt," verduidelijkt Cathy Coudyser.  

Er wordt ook een hoogbouw van 65 meter of 18 bouwlagen voorzien vlak naast het station. Daarin kan een hotel, appartementen en nog meer winkelmogelijkheden voorzien worden.  "Dit nu beslissen op het moment dat we wachten op een studie van Idea Consult over ons handelsapparaat en de uitdagingen voor ons kleinhandelsbeleid, is op zijn minst voortvarend.", oppert Coudyser. Bovendien vraagt N-VA zich af  of een hoogbouw op deze plaats ideaal is. De partij dringt aan om een studie die de impact op de omgeving in kaart brengt op te maken.  Dit is ingrijpend voor Knokke-Heist en moet met de nodige voorzichtigheid en draagvlak bekeken worden. "Waarom moet deze beslissing nu hals over kop genomen worden, zonder enige aantoonbare noodzaak?", vraagt de N-VA zich af.

Auteur:                Cathy Coudyser, fractieleidster N-VA Knokke-Heist

                            e-mail: cathy.coudyser [at] n-va.be
              

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is