Een stap vooruit in restauratiedossier 't Boerenhof

Op 12 mei 2020, over deze onderwerpen: Cultuur en erfgoed

Er is eindelijk vooruitgang in het dossier van ’t Boerenhof. “Het restauratiedossier is goedgekeurd en staat op de wachtlijst om een erfgoedpremie van 216.226,37 euro te ontvangen. Het dossier kan bij hoogdringendheid behandeld worden, gelet op het instortingsgevaar.  Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele (N-VA), bekijkt of hij nog dit jaar de erfgoedpremie kan toekennen.” reageert Cathy Coudyser, Vlaams parlementslid en inwoner van Knokke-Heist.  Ze vroeg naar een stand van zaken bij de bevoegde minister.   

De historische hoeve 't Boerenhof in Heist, gelegen op de vroegere woonterp ‘Koudekerke’, gaat terug op een 12de-eeuwse tiendenschuur van de Sint-Bertijnsabdij van Sint-Omaars. Het geheel van de oorspronkelijke gebouwen werd beschermd als monument bij besluit van 27 mei 1971.

In dit dossier bestaat een voortraject van zachte handhaving. Sinds 2015 kreeg de eigenaar 3 aanmaningen om dringende herstelwerken uit te voeren.  In 2018 diende de eigenaar een ontwerpdossier in voor de cascorestauratie van de schuur met het oog op het verkrijgen van een erfgoedpremie. Mits enkele aanpassingen is nu het restauratiedossier goedgekeurd en staat het dossier op de wachtlijst om een erfgoedpremie van 216.226,37 euro te ontvangen. Gelet op de hoogdringendheid bekijkt minister Diependaele of hij dit jaar dat bedrag nog kan toekennen.

Onlangs werd het nood-dak door een voorjaarsstorm opnieuw beschadigd.  De eigenaar liet het dak ondertussen opnieuw inpakken.

Cathy Coudyser (N-VA) : “Laat ons hopen dat dit dossier verder positief evolueert.  Deze unieke erfgoedplek  Heist kan voor de eigenaar, maar ook voor de inwoner en bezoeker van Heist een interessante creatieve en toeristisch-recreatieve invulling krijgen.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is