Hoe een goedbedoelde maatregel een averechts effect kan hebben.

Op 30 juni 2020, over deze onderwerpen: Economie & Werk, Horeca, Lokale economie, Politie & Veiligheid

Alle begrip dat horeca en handel in Knokke-Heist zware schade oplopen door de corona-crisis.   Het gemeentebestuur, met steun van de oppositie, doet er alles aan om de horeca te ondersteunen o.a. met het kwijtschelden van de terrastaks, de waardebonnen en de vele inspanningen om voor een aparte, maar unieke zomer te zorgen.

Het virus is niet weg.  Toch moeten we ons normaal leven weer opnemen.  Niets is nog hetzelfde. Handhygiene, mondmaskers en de anderhalve meter afstand zijn het nieuwe normaal.  Daarom rekenen we op het gezond verstand van iedereen, ook van de horeca-ondernemers en van het gemeentebestuur.

Om de horecazaken kans te geven de nationale veiligheidsprotocollen uit te voeren, geeft het gemeentebestuur toelating om de bestaande terrassen meer ruimte te geven zodat hetzelfde aantal tafels en stoelen op een veilige manier kan neergezet worden. 

Toch moeten we daar ook ons gezond verstand gebruiken en respect tonen tegenover anderen die het openbaar domein gebruiken.  Voor het bestuur is het evenwicht zoeken.

En hier loopt het mis in Knokke-Heist.  Het reglement is veel te laks en  oncontroleerbaar.  Daarenboven beslist het college à la tête du client door uitzonderingen op de al vrij ruim interpreteerbare regels toe te staan zonder enige motivering.  

Dat de ruimte-uitbreiding toegelaten wordt op brede voetpaden, op pleinen en op de Zeedijk is begrijpelijk.  Maar moet dat ook echt op parkeerhavens ?  We offeren parkeerplaatsen op die we nergens compenseren.  Mensen zitten in de handelskernen op straat, tussen geparkeerde auto’s en naast de rijweg.  Naar veiligheid toe kan dat tellen.  Naar gezelligheid, kwaliteit en authenticiteit ook.

En er is meer.  Hier en daar wordt de openbare weg ‘geknipt’ voor het verkeer.  Gelet op deze snelle crisismaatregel, is het onmogelijk een degelijke impact op de verkeersveiligheid en de nieuwe verkeerscirculatie te onderzoeken.  En zoals gebruikelijk is in Knokke-Heist : de buurtbewoners worden niet betrokken.  Een eenvoudige mededeling via de gemeentelijke infokanalen de dag ervoor volstaat blijkbaar.  De vraag is vooral wat er gebeurt als de brandweer of ambulances door moeten en de straat vol feestende mensen staat ?  Zetten we levens op het spel ?

Daarnaast er is geen handhaving en controle mogelijk.  Niemand weet hoeveel tafels en stoelen er voorheen stonden.  Dan lijkt het mij onmogelijk om te controleren of hier sprake is van gelijk aantal tafels en stoelen of als men er dit jaar meer zet. Men levert vergunningen af voor horeca-zaken die vroeger zelfs geen terras hadden.  De ambtenaren die zouden moeten controleren nl. de dienst lokale economie is welgeteld met 4 mensen en nu al onderbezet qua personeel.  Bovendien hebben zij geen enkele bevoegdheid om administratief op te treden. 

Kortom, vrijheid blijheid in Knokke-Heist is troef.  Je mag dan als bestuur niet verwonderd zijn als er zich straks onveilige situaties zullen voordoen en ook niet als we een opstoot van het virus krijgen.  Men schreeuwt het van de daken dat we met zijn allen voorzichtig moeten zijn, maar we zetten tegelijk de deur wagenwijd open voor problemen.  De inwoners, bezoekers en ondernemers die zo hun best doen om alle mogelijke risico’s te vermijden, zullen straks misschien mee boeten voor onverantwoord gedrag van enkele ondernemers die enkele grenzen overschrijden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is