Infrastructuur voor sport en vrije tijd. Maar welk ambitieniveau hebben we ?

Op 18 december 2017, over deze onderwerpen: Beleid & financiën

Knokke-Heist investeert de komende jaren 94 miljoen euro o.a. in vrijetijdsinfrastructuur : Community House en Ravelingen 3.0, Sincfala, de Kerk Westkapelle maar ook Olivier 3.0 met een nieuwe voetbalstadion voor Royal Knokke Football Club (RKFC) en nieuwe infrastructuur voor de hockeyclub en een renovatie van de Stormmeeuw.  Ook in Molenhoek met de komst van Club Brugge wordt geïnvesteerd.  En straks krijgen we een evenementenplein en een nieuw Casino.  “Het kan niet de bedoeling zijn om deze infrastructuur meer dan de helft van de tijd te laten leeg staan of er niet door verhuur en exploitatie een deel van de investering uit terug te winnen”, zegt Luc Dieltiens, gemeenteraadslid voor N-VA. “Daar moet dringend een beleidsvisie tegenover staan.  Knokke-Heist moet de ambitie hebben om ver buiten de grenzen van Knokke-Heist gekend te zijn als sport, recreatie en cultuurgemeente.  We moeten bedrijven en afgeleide beroepen in de recreatie, sport en cultuursector aantrekken naar Knokke-Heist.  Dat zorgt voor werkgelegenheid en voor een bruisend leven, in de vier seizoenen.

Indien we de ambitie hebben om cultuur- sport en recreatiegemeente te worden, dan moeten we niet alleen dringend een beleidsvisie uittekenen, we moeten die dan ook concretiseren.  Luc: “We hebben in dat geval nood aan een manager die een netwerk heeft in die sector en die naar Knokke-Heist kan halen.  Je kunt zoiets niet alleen toevertrouwen aan de sport- of cultuurdienst die vooral moet instaan voor een cultuur- en sportbeleid voor de lokale bevolking. Dit overstijgt de capaciteit van huidige diensten.”  

Indien we dit hoog ambitieniveau niet concretiseren en niet bereiken,  dan vreest de N-VA dat de infrastructuurinvesteringen die nu gepland staan te hoog gegrepen zijn.  “We moeten er rekening mee houden dat onze kinderen en kleinkinderen niet alleen zullen opdraaien voor de afbetaling van de nu aangegane leningen, maar ook voor het onderhoud en toekomstige renovaties. Daarom moeten we op een weldoordachte manier met ons patrimonium omgaan.  Je bouwt toch geen huis met 5 slaapkamers voor een gezin met twee personen, tenzij je een visie hebt over hoe je de andere kamers nuttig invult en laat renderen”, weet Luc Dieltiens.

De bouw van het nieuw voetbalstadion Knokke zal vanaf 2018 opgestart worden. Dit is het eerste grote infrastructuurproject. Het wordt een imposant stadion, aangepast aan het huidig niveau van RKFC. “We juichen het huidig spelersniveau van onze voetbalclub toe, alsook hun ambitie om nog beter te doen. Is huidig gepland voetbalstadion dan aangepast ?  Toch moeten we ervoor zorgen dat deze investering van 6,8 miljoen euro in alle omstandigheden voldoende rendeert. Ik vraag daarom uitdrukkelijk om alle infrastructuur voor sport, cultuur en vrije tijd optimaal te benutten en te exploiteren. Daarover moet nu al nagedacht en geanticipeerd worden”, besluit gemeenteraadslid Luc Dieltiens (N-VA).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is