Investeringen opnieuw ondermaats in Knokke-Heist. Meerderheid erkent dit voor het eerst

Op 1 oktober 2015, over deze onderwerpen: Begroting, Beleid & financiën

De investeringen van de gemeente Knokke-Heist zijn voor 2015 opnieuw ondermaats. Daar waarschuwt N-VA Knokke-Heist al voor het derde jaar op rij voor. Gemeentebelangen bij monde van Burgemeester Lippens erkende dit voor het eerst tijdens de gemeenteraad en gaf toe dat ze keuzes zullen moeten maken. Luc Dieltiens, raadslid (N-VA): “Ik begrijp niet dat Gemeentebelangen jaar na jaar investeringen budgetteert, het geld heeft maar ze niet uitvoert. Investeringen bepalen immers de bloei en de toekomst van je gemeente. Er staan te veel grote projecten in kinderschoenen maar ze geraken niet van de grond. Wij vragen om prioriteiten te stellen en tot actie over te gaan zodat tenminste een project uitgevoerd wordt.’”

Er zijn twee soorten investeringen. De eerste soort zijn investeringen voor de gewone werking van de gemeente zoals het (her)aanleggen van straten, het aankopen van ICT-materiaal, investeringen voor sport-, cultuur of milieudienst, het renoveren van gemeentelijke gebouwen, en noem maar op. De N-VA stelt vast dat van de geplande investeringen voor 2015 halverwege het jaar amper 10% uitgevoerd of in bestelling is.

Een tweede soort investeringen heeft betrekking op de grote stadsontwikkelingsprojecten. Op een gebudgetteerd bedrag van 12,5 miljoen euro is op vandaag slechts 4,4 miljoen uitgevoerd of in bestelling. Dat is amper één derde. Het betreft de inrichting van de speelzone in het Dir. Gen. Willemspark. Dit stond al in 2013 gebudgetteerd en is dus nu met de nodige vertraging in uitvoering. Verder gaat het over de bouw van de nieuwe scholencampus, en de voorbereidende investeringen voor de aanleg van de rotondes langs de Natiënlaan. Zo zijn er vier woningen langs de Kalvekeetdijk/Natienlaan aangekocht en is er geïnvesteerd in de aansluiting ter hoogte van de Kragendijk.

De N-VA stelt vooral vast dat Gemeentebelangen weer gaat dromen. “Waar men in 2013 alle onrealistische dromen afvoerde, beloofde men in 2014 werk te maken van drie dossiers nl. de heraanleg Heldenplein en Elizabethlaan, het Maes- en Boerenboomplein en het nieuw veiligheidsgebouw. Ondertussen kwamen er tijdens de budgetbesprekingen voor 2015 nog meer dromen bij : Olivier 3.0; Molenhoek en de komst van Club Brugge; de Kerk van Westkapelle, heel de omgeving van Westkapelle met de helihaven, begraafplaats, ’t Walletje uitbreiding 4 en meer; de rotondes langs de Natiënlaan, … ja, zelfs het Casino. Dit om er maar enkele te noemen. Ondertussen worden weer studies besteld, denkoefeningen georganiseerd en overleg gepleegd.“ aldus Luc Dieltiens.

De N-VA roept Gemeentebelangen op om uit de overvloed aan mooie ideeën prioriteiten te stellen, keuzes te maken waar vooral de burger echt beter van wordt en deze nog deze legislatuur uit te voeren. De burger in Knokke-Heist betaalt meer dan voldoende belastingen. Hij heeft recht om daar iets voor terug te krijgen. Stilstaan is achteruitgaan.

Meer info :

Luc Dieltiens, luc.dieltiens [at] n-va.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is