Leegstand in woningen van het Sociaal Verhuurkantoor daalt in Knokke-Heist

Op 24 december 2018, over deze onderwerpen: Lokaal sociaal beleid - OCMW, Sociale huisvesting

In 2017 lag de gemiddelde leegstand in woningen van de Vlaamse Sociale verhuurkantoren op 3, 45 % van het totaal patrimonium.  In Knokke-Heist daalde dat cijfer van 8,09% in 2016 naar 6,45% in 2017. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser kon inkijken: “Een heikel punt, zowel in Vlaanderen als in Knokke-Heist, is de leegstand van woningen die verhuurd worden via het Sociaal Verhuurkantoor.  De woonwinkel betaalt dan immers huur maar ontvangt geen huurgelden. Het is dus zonder meer positief dat de leegstand in de woningen van ons sociaal verhuurkantoor een dalende trend kent. We moeten wel blijvende inspanningen leveren om dat resultaat nog te verbeteren en ook de gemiddelde norm van Vlaanderen te halen.”

Zowel Vlaanderen als de gemeente Knokke-Heist investeren jaarlijks elk ruim 350.000 euro in het Sociaal Verhuurkantoor.  Zo creëren we extra sociale woningen, ook in Knokke-Heist waar momenteel een 200-tal woningen verhuurd worden via het Sociaal Verhuurkantoor.  Particulieren in Knokke-Heist verhuren hun woning aan de Woonwinkel.  Ze zijn gedurende 9 jaar zeker van de huurgelden en worden begeleid in eventuele renovaties.  Tegelijk verhuurt de Woonwinkel deze woningen aan een lagere huurprijs dan de marktprijs aan mensen die het financieel moeilijker hebben. 

De Woonwinkel kan daarvoor rekenen op een jaarlijkse tegemoetkoming van minstens 350.000 euro vanuit Vlaanderen.   Ook Knokke-Heist geeft jaarlijks tussen de 350.000 à 400.000 euro subsidies aan de Woonwinkel.

Over de jaren heen blijft het percentage leegstand in Vlaanderen vrij stabiel, tussen de 3% en onder de 3,6% van het totale patrimonium.  De cijfers wijzen ook  uit dat de sociale verhuurkantoren inspanningen leveren om hun leegstand beperkt te houden.  Knokke-Heist zat in 2016 met 8,09% duidelijk boven het Vlaams gemiddelde.  “Dat die cijfers in 2017 gedaald zijn tot 6,45% is een positieve evolutie.  Toch zijn blijvende inspanningen noodzakelijk om het Vlaams gemiddelde te evenaren.  Tegelijk moeten we ook blijven inzetten op het beperken van huurachterstallen.  Huurbegeleiding en nauwe opvolging is daarbij cruciaal.  Immers, leegstand en huurachterstallen kunnen het financieel evenwicht van een Sociaal Verhuurkantoor grondig aantasten” weet Cathy Coudyser. 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is