Minister Diependaele voorziet 81.000 euro voor restauratie koeienstal van Hoeve ’t Boerenhof

Op 24 maart 2022, over deze onderwerpen: Cultuur en erfgoed

In mei 2020 kende Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele, een erfgoedpremie toe van 216.226,37 euro voor de restauratie van de bergschuur van Hoeve ‘Boerenhof in Knokke-Heist. De restauratiewerken aan de schuur zijn intussen al een heel stuk gevorderd.

Ook de nabijgelegen imposante koeienstal is in verval geraakt. Voor de heropbouw van deze stal voorziet minister Diependaele een tweede erfgoedpremie van dit maal 80.966,80 euro. De bergschuur zal op discrete wijze verbonden worden met de koestal. De bergschuur en de koeienstal zullen samen of afzonderlijk kunnen functioneren, eventueel in functie van handels- en horeca-activiteiten op de rest van de site.

De historische hoeve ’t Boerenhof in Heist dateert vermoedelijk uit de eerste helft van de 18e eeuw en is daarmee het oudste gebouw in Heist. De hoeve gaat terug op een 12de-eeuwse tiendenschuur van de Sint-Bertijnsabdij van Sint-Omaars. De plek is heel belangrijk voor de geschiedenis van Heist omdat de eerste bewonerskern uit de streek zich hier situeerde in het zogenaamde gehucht Coudekercke. Ernaast stond de oude (eerste) kerk met er rond het kerkhof. Alleen de pastorie heeft de tijd getrotseerd.

’t Boerenhof werd in 1971 beschermd als monument.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is