N-VA betreurt foute uitspraken over het wegvallen van de VDAB Werkwinkel

Op 27 oktober 2016, over deze onderwerpen: Economie & Werk

N-VA Knokke-Heist is verbaasd over de foute informatie die vanuit de meerderheid en specifiek door de schepen van tewerkstelling wordt verspreid in verband met het wegvallen van de VDAB Werkwinkel in Knokke-Heist. Zo klopt het volgens de N-VA niet dat de VDAB niet langer op een directe manier werkzoekenden kan begeleiden. Ook de bewering van de meerderheid dat de OCMW’s niet vergoed kunnen worden voor het begeleiden van werkzoekenden richting werk, is pertinent fout. De N-VA dringt erop aan dat de burger juiste informatie krijgt.

VDAB meer dan ooit dichtbij

Het klopt dat de VDAB meer regionaal denkt en al vorig jaar besliste om hun zetel in Blankenberge te vestigen. Maar de VDAB doet steeds meer beroep op digitale communicatie met werkzoekenden. Cijfers tonen pertinent aan dat de VDAB op dat vlak een voorloper is, zelfs op Europees vlak. De website is breed gekend. 74% van de werkzoekenden kent de website, 63% van de werkzoekenden nemen www.vdab.be als eerste bron van informatie over werk. Vooral jongeren vinden gemakkelijk de weg naar de digitale VDAB, ook de laaggeschoolden en ook de anderstaligen en allochtone jongeren. VDAB heeft ook de sociale mediakanalen ingezet. Er zijn meer dan 20.000 facebook fans, 7000 twitter volgers en 9000 volgers via Linkedin. Ze zijn ook te vinden via Instagram, Snapchat en Whatsapp. Meer en meer probeert de VDAB ook via maatgerichte posts specifieke doelgroepen te bereiken. “Meneer de schepen, Knokke-Heist, word wakker. De VDAB is meer dan ooit dichtbij. Je moet niet met de auto, niet met de fiets, niet met het openbaar vervoer naar Blankenberge, je kunt gewoon thuis vanuit je zetel communiceren met de VDAB. Anderstaligen of laaggeschoolden stigmatiseren al zouden ze niet met digitale media om kunnen is totaal uit de lucht gegrepen”, stelt Cathy Coudyser, Vlaams parlementslid en gemeenteraadslid in Knokke-Heist.

OCMW kan werklozen begeleiden naar werk én wordt daarvoor vergoedt

Bovendien stelt deze meerderheid dat het OCMW nu meer moet instaan voor het begeleiden en toeleiden van werkzoekenden. Voor de N-VA in Knokke-Heist is dat goed nieuws. “Het OCMW is het best geplaatst om leefloners of langdurig werklozen te begeleiden naar werk. Ze kennen de achtergrond en de gezinssituatie van die persoon het best.  Zij kunnen ook werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt kansen geven om stages te lopen, tijdelijke werkervaring op te doen. Werk is dan ook de eerste opstap om weer uit de armoede te geraken”, Stelt Coudyser.  “Dat de OCMW’s daar niet voor vergoed worden is pertinent fout. In het Vlaams parlement ligt nu een decreet op tafel ‘decreet tijdelijke werkervaring’. Daarin staat zeer duidelijk dat het OCMW een subsidie zal krijgen om de leefloners te begeleiden naar werk, en dit niet enkel tijdelijk maar voor de volledige duurtijd van het hele werkervaringstraject”, weet Coudyser nog.

De N-VA dringt dan ook aan om via alle mogelijke mediakanalen de burger in Knokke-Heist correct te informeren en geen politieke spelletjes te spelen. Werk en opstap tot werk is te belangrijk.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is