N-VA bezorgd over goede afloop Zwinproject

Op 4 december 2015, over deze onderwerpen: Leefomgeving, Openbare werken, Toerisme

West-Vlaanderen / Gistel / Knokke-Heist / Damme / Vlaamse Kust – Het belangrijkste provinciale project van deze legislatuur is de renovatie van het bezoekerscentrum en de herinrichting van het natuurpark het Zwin. “Maar donkere wolken stapelen zich op boven het Zwin: het project zal later klaar zijn dan verwacht, het wordt duurder dan geraamd, er is nog steeds geen duidelijkheid over de structuur en het personeelskader, ... ”reageren N-VA provincieraadsleden Wim Aernoudt (Gistel) en Jan Van Meirhaeghe bezorgd (Damme).

Een grote zorg is de aanwerving van de centrumleider. Maar na het examen uitgeschreven door de provincie, werd geen enkele kandidaat geschikt bevonden. De deputatie is nu van plan deze witte merel in eigen huis te zoeken via een interne procedure. “Die bijzondere gang van zaken roept toch wel wat vragen op. Maar we kunnen niet om de vaststelling heen dat de drijvende kracht achter dit vernieuwde Zwin een goed half jaar voor de opening nog niet gevonden is,” reageren provincieraadsleden Wim Aernoudt (Gistel) en Jan Van Meirhaeghe bezorgd (Damme).

Het was tot voor kort een zekerheid dat het Zwin het statuut van een autonoom provincie bedrijf zou krijgen, met een belangrijke BTW recuperatie ten voordele van de provincie tot gevolg. Maar ook deze constructie staat op de helling. Het provinciaal aandeel is intussen opgelopen tot 19.25 miljoen euro wat aan 21 % BTW, een recuperatie tot 4 miljoen euro kan inhouden. Dit is dus een lelijke streep door de rekening.

Het financiële plaatje klopt hoe dan ook niet. “Eén jaar geleden werd het provinciaal aandeel nog geraamd op 17.7 miljoen euro. Nu gaat men al uit van 19.2 miljoen. Het provinciaal aandeel in de kosten is dus in één jaar met 1.5 miljoen of met 8,5 % gestegen. Daarnaast worden een aantal kosten voor dit project afzonderlijk geboekt: 300 000 euro aan speeltoestellen en een ruim deel van 1.1 miljoen euro voor een glasvezelkabel. Dit zijn kosten die daar nog bovenop komen.”

Tot voor kort hield de gedeputeerde ons stellig voor dat de opening in maart 2016 te verwachten was. Nu blijkt dat de opening voor het publiek al uitgesteld is tot juni.

“N-VA staat volledig achter dit project. Het is een belangrijke toeristische en educatieve impuls voor onze provincie en de Oostkust. Maar het provinciebestuur slaagt niet in een efficiënte uitvoering van de plannen. Men moet durven de vraag stellen of de provincie het juiste niveau is om een dergelijk complex en belangrijk project uit te voeren,” besluiten raadsleden Jan Van Meirhaeghe (Damme) en Wim Aernoudt (Gistel).
 

Meer informatie ?

Wim Aernoudt, provincieraadslid N-VA West-Vlaanderen
e-mail: wim.aernoudt [at] west-vlaanderen.be
GSM: 0496 27 28 64

Jan Van Meirhaeghe, provincieraadslid N-VA West-Vlaanderen 
e-mail: jan.van.meirhaeghe [at] west-vlaanderen.be
GSM: 0496 28 67 19

Ben Glorieux, fractiemedewerker N-VA West-Vlaanderen
e-mail: ben.glorieux [at] n-va.be
GSM: 0472 60 13 10

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is