Waar is het Bijzonder Nood-en Interventieplan voor het Vuurwerkfestival ?

Op 22 augustus 2016, over deze onderwerpen: Politie & Veiligheid

De N-VA fractie zal donderdag op de gemeenteraad aan de burgemeester vragen waarom er voor grote zomerevenementen zoals het Vuurwerkfestival, Kneistival of de Nacht van het Zoute, geen goedgekeurd bijzonder Nood-en Interventieplan is. Dergelijk plan is nochtans nodig om de veiligheid te garanderen. Cathy Coudyser, fractieleidster voor N-VA : “In deze woelige tijden heeft iedereen de mond terecht vol van veiligheid en blijft terreurniveau 3 nog steeds van kracht. Daarom is het voor de N-VA compleet onverklaarbaar dat het gemeentebestuur niet beschikt over een goedgekeurd nood-en interventieplan voor deze grootschalige zomerevenementen die veel volk trekken.”

Een bijzonder Nood- en Interventieplan is een plan dat een analyse maakt van alle verschillende risico’s, en dan concrete maatregelen uitwerkt over wie wanneer en waar wat doet om de beste hulp te bieden. Deze afspraken gebeuren gecoördineerd met de veiligheidscel waar politie, brandweer, het ziekenhuis, de burgemeester maar ook de communicatiedienst en andere gemeentelijke diensten bij betrokken worden. Ministeriële omzendbrieven en koninklijke besluiten stellen dat de gemeente moet beschikken over een dergelijk plan, dat tevens door de gemeenteraad goedgekeurd moet zijn. In Knokke-Heist is dit niet het geval.

Het Vuurwerkfestival is volgens de N-VA een van de evenementen bij uitstek waar de risico’s groot zijn. Los van de risico’s op brand- en ontploffingsgevaar, zijn er ook de risico’s van bezoekers die onwel worden, kleine of grotere ongelukken die kunnen gebeuren, vandalisme of uit de hand gelopen ruzies, verkeersongelukken met auto’s of fietsers die naar het Vuurwerk komen. “ Zeker nu het Vuurwerkfestival voor het eerst op een andere locatie doorgaat (nl. de Meerlaan) , lijkt het me logisch dat er nieuwe afspraken gemaakt worden hoe en waar een brandweerwagen of ambulance tot bij mogelijke slachtoffers kan geraken. Voor de N-VA moet de veiligheid overal primeren, en zeker op grote evenementen”, besluit Cathy Coudyser. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is