N-VA pleit voor fusie vrijetijds vzw’s en een efficiëntere vzw Toerisme

Op 16 juni 2016, over deze onderwerpen: beleid gemeente, Toerisme

De N-VA pleit ervoor om de vrijetijds vzw’s cultuur, erfgoed en sport samen te brengen in één structuur. “Op vandaag zijn de vzw’s sport, cultuur en erfgoed drie aparte structuren, met elk een apart budget, een eigen Raad van Bestuur en een eigen werking. Er is nood aan betere afstemming en efficiënter beleid. Ook de VZW Toerisme moet dynamischer samenwerken met de lokale economie.  Dit zal win-win opleveren en bijdragen tot een vooruitstrevender en dynamischer toerisme-beleid. “ vindt fractieleidster Cathy Coudyser (N-VA).

In het kader van goed en efficiënt bestuur dringt de N-VA aan op het samenbrengen van de drie vrijetijds vzw’s in één vzw Vrije Tijd. “Op vandaag zijn deze vzw’s lege dozen, zonder enige beslissingsbevoegdheid”, legt Coudyser uit. “De vzw’s zijn niet bevoegd voor het beheer van de gebouwen, niet bevoegd voor het personeelsbeleid, enkel bevoegd voor de inhoudelijke inhoud. Maar de Raad van Bestuur wordt nooit geacht tussen te komen in de artistieke of inhoudelijke vrijheid van een cultuur- of sportcentrum. Eigenlijk hebben die vzw’s geen enkel nut, ze zijn een noodzakelijk tijdverlies en dat zie je dan ook aan de aanwezigheid of vooral afwezigheid van de leden van de raad van bestuur.”

 In de fusieoperatie ziet de N-VA dan ook het momentum om deze raden van bestuur te depolitiseren en meer mensen met professionele expertise rond vrije tijdsbesteding op te nemen in de raad van bestuur.  Cathy Coudyser: “Wij denken daarbij concreet aan een bestuurder van grote en kleine sportverenigingen, een cultuur- en erfgoedexpert, een kunstenaar of galeriehouder, maar ook een boekhouder, jurist, pedagoog of socioloog. In een gemeente als Knokke-Heist waar heel wat nieuwe inwoners met tijd komen wonen, met verschillende belangrijke expertises is het noodzakelijk die mensen te betrekken bij het beleid. Dat zal een positief elan geven en een belangrijke beleidsondersteuning zijn. Net zoals men op Vlaams niveau bestuurlijke efficiëntieoefeningen doet door provincies af te slanken of door de principes van good governance te introduceren, moet Knokke-Heist ook deze efficiëntieoefening doorvoeren.”

Volgens de N-VA moet ook de Raad van bestuur Toerisme bijgestuurd worden. Als toeristische gemeente bij uitstek en met het nieuwe project om van de Casino-site een congrescentrum, een cultuur-, tentoonstellings- en evenementencentrum te maken met ook een congreshotel is het goed dat er een bestuursorgaan bestaat die dit beleid aanstuurt. Toerisme heeft bovendien een grote impact op de lokale economie en de tewerkstelling. Horeca, toerisme en de kleinhandel moeten gecoördineerd en geïntegreerd werken. Men moet op elkaar afstemmen en daarom is het goed dat  de vzw Toerisme dit gecoördineerd beleid vorm geeft.  Daarvoor is een herschikking noodzakelijk. Los van een beperkt aantal politici, die het beleid aansturen en vorm geven, moeten ook experts uit de toeristische wereld toegevoegd worden. Experts met voldoende kennis van de toeristische logies, van de evoluties in de gastronomie en de evenementenwereld, van de toeristische hoogtepunten in onze gemeente, het Zwin, de stranduitbatingen, de watersporten, de all-weatheractiviteiten, de belevings-shopping. Samen kunnen deze mensen nieuwe impulsen geven om een vooruitstrevend en dynamisch toerismebeleid uit te tekenen”, besluit Coudyser.

Meer informatie ?

cathy.coudyser [at] n-va.be 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is