N-VA verzet zich tegen elke vorm van pestbelasting voor handelaars

Het was bevoegd Schepen voor Lokale Economie, Kris Demeyere die vorige week het ballonnetje voor een geveltaks opliet in de Krant van West-Vlaanderen.  Handelaars zouden volgens de gevellengte van hun zaak een taks betalen waarmee handelskernondersteunende acties gefinancierd worden.

Maar alvorens concrete acties uit te werken met de handelaars, denkt deze meerderheid in eerste instantie aan het heffen van een bijkomende taks voor de handelaars. “Handelaars moeten we ondersteunen, niet nog meer belasten.  Wij zullen ons dus verzetten tegen elke vorm van pestbelasting.  Bovendien voerden we recent de leegstandstaks in.  Volgens het budget 2020 brengt dat 400.000 euro in het laatje.  Ook het vernieuwde parkeerbeleid zorgt voor 2,5 miljoen euro netto bijkomende middelen voor de gemeentekas. Met DEZE middelen moeten we, samen met de handelaars in de kernwinkelgebieden, eindejaarsacties en andere belevingsmomenten creëren.” vindt Cathy Coudyser, fractieleidster voor N-VA.  

N-VA denkt ook zelf al aan een constructief alternatief en haalt de mosterd daarvoor in Sluis. “Indien objectief, uit cijfers, zou blijken dat er bijkomende gemeentemiddelen nodig zijn, dan kunnen we nadenken over een ‘handelaarsfonds’.” vult Coudyser aan.  Dat fonds wordt evenwichtig beheerd door handelaars uit elk kernwinkelgebied en vertegenwoordigers van de gemeente.  Tegenover elke euro van de handelaars steekt de gemeente een extra euro bij.  Dit fonds beslist dan autonoom welke handelskernversterkende acties men onderneemt, hoe en waar men dat organiseert en hoeveel men daarvoor uitgeeft.  Hiermee geeft men vertrouwen en verantwoordelijkheid aan de ondernemers zelf en werkt de gemeente mee om deze activiteiten in te passen in het toeristisch-recreatief aanbod van Knokke-Heist.  “Vertrouwen, verantwoordelijkheid en samenwerking zijn de sleutels tot succes” besluit Coudyser.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is