N-VA vraagt aanpassing selectiesysteem strandredders

Op 23 maart 2016, over deze onderwerpen: beleid gemeente, Jeugd, Toerisme

Met het zomerseizoen voor de deur worden in Knokke-Heist de jobstudenten aangeworven die als strandredder zullen instaan voor de veiligheid van de badgasten. Nu blijkt dat de jeugd uit Knokke-Heist – ondanks het feit dat ze over de juiste opleiding beschikken- weinig of geen kans maakt om effectief strandredder te worden in hun eigen gemeente. Gemeenteraadslid Luc Dieltiens (N-VA): “Enkele jaren terug heeft het gemeentebestuur het selectiesysteem aangepast. Nu duidelijk wordt dat onze eigen jeugd uit de boot valt omwille van gebrek aan ervaring, vraagt mijn fractie de aanpassing van het selectiesysteem. Jongeren moeten de kans krijgen om ervaring op te doen”.

Het huidige selectiesysteem put in eerste instantie uit een wervingsreserve met studenten die in voorgaande jaren reeds als strandredder in Knokke-Heist aan de slag waren. Studenten met ervaring dus. Vervolgens worden enkel kandidaten die over de nodige ervaring beschikken, uitgenodigd om deel te nemen aan de selectieproeven. Op basis van deze selectieproeven wordt er een rangschikking opgemaakt en wordt het tekort aan strandredders opgevuld. Bij gelijkheid van punten krijgen inwoners van Knokke-Heist voorrang op niet-inwoners.

N-VA Knokke-Heist vindt het, bij monde van gemeenteraadslid Luc Dieltiens, goed dat de selectieprocedure enkele jaren geleden werd geobjectiveerd. Maar vraagt toch dat het huidige systeem aangepast zou worden. Ook jongeren die over de juiste opleiding beschikken maar nog geen ervaring hebben kunnen opdoen, moeten de kans krijgen om ervaring op te doen.

Dieltiens stelt voor dat er jaarlijks ook een aantal plaatsen gereserveerd worden voor kandidaten zonder ervaring. Ook deze kandidaten moeten geselecteerd worden op basis van objectieve selectieproeven. En ook hier moeten inwoners bij gelijkheid van punten voorrang krijgen op niet-inwoners. Zo ontstaat er een mooie mix van strandredders met ervaring, aangevuld met een aantal nieuwelingen zonder dat de veiligheid van de badgasten in het gedrang komt. Bovendien krijgt de eigen jeugd zo meer kansen om als strandredder te werken op de Knokke-Heistse stranden en hoeven ze niet eerst ervaring te gaan op doen in andere kustgemeenten.

Meer informatie ?

luc.dieltiens [at] n-va.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is