N-VA vraagt een krachtiger beleid voor de woonzorgcentra

Op 6 december 2016, over deze onderwerpen: Derde leeftijd, Lokaal sociaal beleid - OCMW

KNOKKE-HEIST - De N-VA roept het bestuur van het gemeentelijk woonzorgcentrum ‘t Dak op om te investeren in kwaliteit en betere dienstverlening tegenover haar bewoners en haar personeel. Een professionalisering van de Raad van Bestuur dringt zich op. “Knokke-Heist telt naast de gemeentelijke woonzorgcentra steeds meer privé-woonzorgcentra . De concurrentie wordt groter en vraagt dus snellere en betere investeringen in de inrichting van het woonzorgcentrum. Maar er is ook nood aan een aantrekkelijker en dynamischer personeelsbeleid .” aldus gemeenteraadslid Françoise de Vreeze.

De campus in Westkapelle is aan vernieuwing toe. Dit bestuur heeft te lang gewacht om de knoop door te hakken : renovatie of nieuwbouw. Uit het aangepast meerjarenplan tot 2019 blijkt dat men kiest voor nieuwbouw en dus geen investeringen meer doet in deze bestuursperiode.  Het aantrekken van een ontwerper, architect, aannemers en dan het bouwen zelf zal nog veel tijd vergen.  “Het is duidelijk dat de nieuwbouw pas voor de volgende legislatuur is. Ondertussen zitten de bewoners nog enkele jaren in verouderde kamers en is de infrastructuur van het woonzorgcentrum niet meer voldoende aangepast om de bewoners zo goed mogelijk te ondersteunen. Ook voor het personeel is het niet aantrekkelijk werken in een verouderde omgeving.” weet Françoise de Vreeze, N-VA gemeenteraadslid en zelf verpleegkundige.

Een bijkomend pijnpunt is het personeelsbeleid. De werkdruk bij het personeel is groot. Er zijn vaak langdurig zieken, die niet vervangen worden. Zo stijgt de werkdruk nog voor diegenen die het werk van een zieke collega moeten opvangen. Dat is een vicieuze cirkel die moet doorbroken worden. “In een concurrentiële omgeving en in een sterk vergrijzende gemeente, is het zoeken naar verpleegkundigen en verzorgenden geen evidentie. Bovendien speelt het tekort aan betaalbaar wonen hier ook een rol. Dan is het net belangrijk in te zetten op een aantrekkelijk personeelsbeleid. Dat gaat over meer dan verloning”, gaat Françoise de Vreeze verder.

De N-VA vraagt om het Woonzorgcentrum krachtdadiger te besturen. De N-VA pleit er dan ook voor om de Raad van Bestuur te depolitiseren en vooral te professionaliseren: “Nu zitten in de Raad van bestuur lokale politici die dikwijls geen kaas gegeten hebben van het besturen van een woonzorgcentrum. Laat ons even goed bestuursleden opnemen met expertise op het vlak van residentiële seniorenzorg of personeelsbeleid. Dit zal de slagkracht van het woonzorgcentrum doen toenemen. En dat komt vooral het personeel en de bewoners van het woonzorgcentrum met hun familie ten goede”, besluit De Vreeze. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is