N-VA wil hondenlosloopweide vlakbij het zwembad of bij het stadsrandbos

Op 27 maart 2019, over deze onderwerpen: Natuur, Stadsontwikkeling

In het toeristisch seizoen mogen honden niet langer vrij lopen op het strand.  De N-VA suggereert al langer om een hondenlosloopweide te voorzien.  Op de gemeenteraad vroeg N-VA raadslid en dierenarts Isabelle Goeminne om er echt werk van te maken.  Ze deed zelf de suggestie om dit in te richten op de gronden van Duinenwater Noord, vlakbij het zwembad of bij het aan te leggen stadsrandbos.

“Nu hondenbaasjes hun honden in de zomer niet meer vrij op  het strand kunnen laten lopen, is er in Knokke-Heist echt nood aan een hondenlosloopweide.  We gaan ervanuit dat daarover over de partijgrenzen heen consensus is.  Verschillende kandidaten, ook van GBL, haastten zich tijdens de verkiezingscampagne om te pleiten voor een hondenlosloopweide.  Het is nu tijd voor actie. ” zegt Isabelle Goeminne (N-VA).

Tijdens de gemeenteraad dringt Isabelle Goeminne (N-VA) bij  de meerderheid dan ook aan om een hondenlosloopweide aan te leggen.  “Veel heb je daar niet voor nodig.  De hondenlosloopweide, zowel voor grote als kleine honden, is bij voorkeur minimum 80 a 100 meter diep en 50 m breed.  Een duurzame omheining en een sas aan de in/uitgang is voldoende.  Zo beletten we dat honden ontsnappen.  Uiteraard voorzien we er best ook een vuilbak om hondenpoep in achter te laten.  Speeltuigen voor honden en een zitbank voor baasjes zijn ook mooi meegenomen, maar geen must.  Het draagt wel bij tot meer sociale contacten tussen hondenbaasjes.” weet Isabelle Goeminne (N-VA).

Duinenwater Noord vlakbij het zwembad, vlot te bereiken en ook vlakbij parkeergelegenheid, is volgens de N-VA een ideale locatie.  Deze gronden zijn eigendom van de gemeente en wachten op een definitieve recreatieve invulling.  Een andere optie is nabij het aan te leggen stadsrandbos. 

“Alle soorten gronden komen in aanmerking voor een hondenloopzone. Dat wil zeggen dat dit kan op landbouwgrond, bouwgrond of in recreatieve zones. Het voordeel om te kiezen voor een stuk grond dat bestemd is voor recreatie is dat dan geen vergunning nodig is van Ruimte Vlaanderen.” vult Isabelle Goeminne aan.  

Bovendien moet de gemeente ook geen bijkomende reglementen op te stellen.  De gewone reglementen die van toepassing zijn voor honden in de publieke ruimte blijven gelden.  Dat is onder meer hondenpoep verplicht opkuisen, honden aan de leiband houden buiten de hondenloopzone, je hond onder controle houden e.d. .

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is