Openbare toiletten in de Lippenslaan: "Heeft niemand voor de aankoop van het gebouw de basisakte goed gelezen? "

Lippenslaan

Recent kocht de gemeente een winkelpand in de Lippenslaan. De bedoeling was om er openbare toiletten in onder te brengen. Daarvoor werd een openbare aanbesteding uitgeschreven die uiteindelijk toegekend werd aan de Nederlandse firma '100 restrooms'. Die firma zou het aangekochte winkelpand inrichten en uitbaten.

Dat was echter tegen de zin van de mede-eigenaars van het gebouw. Zij zien de komst van toiletten niet zitten onderaan hun (dure) appartementen en vrezen voor overlast met daling van de waarde van hun appartement. Zij stapten daarmee naar de vrederechter. 

Tijdens de gemeenteraad vroeg N-VA gemeenteraadslid Isabelle Goeminne naar de stand van zaken in dit dossier. Schepen van Toerisme Wittesaele bevestigde de juridische procedure en gaf mee dat de zaak in eerste aanleg verloren werd door Knokke-Heist. De rechter oordeelde dat in de basisakte van het gebouw duidelijk staat dat het gelijkvloers de bestemming winkel heeft en dat toiletten uitbaten geenszins een winkeluitbating is. Het schepencollege laat het daar niet bij en gaat in hoger beroep.  

Isabelle Goeminne: “Heeft niemand voor de aankoop van het gebouw de basisakte goed gelezen? En heeft niemand de reflex gemaakt om eerst met de eigenaars te spreken alvorens een pand aan te kopen? We hebben nu nog geen openbare toiletten maar de belastingbetaler zal wel opdraaien voor de aankoop van het gebouw en de juridische procedurekosten. Dit is geen behoorlijk bestuur.”

Hierop vroeg raadslid Vlietinck wat ze met het pand gaan doen indien de rechtbank in hoger beroep de uitspraak van nu bevestigt. Schepen Wittesaele wil niet vooruitlopen op de feiten maar geeft aan dat we het pand altijd weer kunnen verkopen.

Het is tergend dat niemand bij de gemeente blijkbaar de basisakte naleest alvorens tot aankoop wordt overgegaan. In de basisakte staat nochtans duidelijk dat er enkel winkels mogen uitgebaat worden. Een WC lijkt toch niet echt op een winkel … 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is