Raadslid Goeminne roept Knokke-Heist op in te zetten op zwerfvuilhandhavers

Op 23 februari 2022, over deze onderwerpen: Afvalbeleid

Gemeenteraadslid Isabelle Goeminne (N-VA) zal donderdag op de gemeenteraad vragen om ook in Knokke-Heist samen te werken met de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM om zwerfvuilhandhavers in te zetten. “Als Knokke-Heist het echt meent met haar terechte ambitie om een nette en propere gemeente te zijn, slaat ze de handen in elkaar met OVAM. Zij betalen en zetten zwerfvuilhandhavers in op hotspots in Knokke-Heist. Zo kunnen ze vervuilers op heterdaad betrappen maar ook beboeten. Wie koppig onze gemeente vervuilt, moet dit ook voelen in zijn portemonnee. De pakkans vergroten is dan ook de enige manier.” geeft Isabelle Goeminne mee.  

Zwervuilhandhavers: Pakkans vergroten en beboeten

Om tegemoet te komen aan de zwerfvuilproblematiek lanceerde Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir in september 2021 het zwerfvuilcharter, met een dertigtal acties om zwerfvuil te voorkomen en de pakkans te vergroten. Een van die acties is het inzetten van zwerfvuilhandhavers. Lokale besturen kunnen de zwerfvuilhandhavers inroepen om op hotspots zoals stations, drukke winkelstraten, markten of pleinen, de dijk en het strand op drukke momenten een oogje in het zeil te houden. Ze doen dat zonder uniform, zodat ze meer mensen op heterdaad kunnen betrappen. Ze zijn ook gemachtigd om een GAS-boete te geven.

Interesse en deelname van steeds meer lokale besturen

Alle lokale besturen kregen in november vorig jaar een informatiebundel over het project. Steeds meer lokale besturen tonen interesse en nemen deel. “Uit cijfers die ik kon inkijken zijn er 168 gemeenten die een verdere toelichting over het initiatief hebben gevraagd. 75 lokale besturen overwegen een samenwerking. Een tiental gemeenten stapten in en is de handhaving er op het terrein al concreet opgestart.” weet Isabelle Goeminne. 

Waar blijft deelname van Knokke-Heist?

Voorlopig nam Knokke-Heist nog geen enkel initiatief. Gemeenteraadslid Goeminne hoopt dat ze haar oproep ter harte nemen. “In een toeristische gemeente als Knokke-Heist waar veel bezoekers komen en waar we de ambitie uitspreken om de netste en properste kustgemeente te zijn, zijn handhavers absoluut noodzakelijk. De tijd van sensibiliseren alleen is voorbij, er moet ook gepakt en beboet worden.  Knokke-Heist telt momenteel te weinig handhavers. De handhavers van OVAM zijn dus welkom.” besluit gemeenteraadslid Goeminne (N-VA).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is