Toekomst kerk van Westkapelle:"gemeenteraad moet haar rol kunnen spelen"

Op 1 oktober 2015, over deze onderwerpen: beleid gemeente, Cultuur en erfgoed, Openbare werken

De gemeenteraad besliste unaniem om de ruïne van de in 2013 uitgebrande kerk van Westkapelle  terug op te bouwen als een open gemeenschapshuis. Ook oppositiepartij N-VA ondersteunt dit project.  Cathy Coudyser, fractieleidster N-VA : ‘Naast het sacrale van de beschermde Kerk zal er ook een cultuurhuis komen  waardoor het socio-cultureel leven van Westkapelle opnieuw kan bloeien’. De partij onderstreept wel dat haar steun aan deze beslissing geen vrijgeleide is voor het gemeentebestuur. De gemeenteraad moet  haar rol kunnen spelen om de verdere opvolging actief mee vorm te geven.

In maart 2013 werd de kerk van Westkapelle zwaar getroffen door een brand. Twee jaar later is het verzekeringsdossier afgerond en is de tijd rijp om niet alleen de kerk maar ook de onmiddellijke omgeving terug op te bouwen. Op de gemeenteraad van 24 september werd unaniem beslist om de schouders te zetten onder een plan om op de site enerzijds het sacrale te behouden en anderzijds een polyvalent cultuur- en gemeenschapshuis op te trekken.

N-VA deelt de toekomstvisie zoals in de projectnota omschreven staat helemaal. Toch heeft de partij enkele aandachtspunten geformuleerd.

Cathy Coudyser: “Zo’n projectvisie is nog niet helemaal concreet.  Er moeten nog beslissingen genomen worden zoals het aanstellen van een ontwerper, het kiezen van het definitief plan en de aannemers, de keuzes rond de inrichting van de omgeving rond de kerk, het definitief budget. Wij vragen met aandrang om de gemeenteraad haar rol te laten spelen. De gemeenteraad neemt de politieke beslissingen, niet het College van Burgemeester en Schepenen.  Zij hebben een uitvoerende taak.Bovendien werd met het Agentschap Onroerend Erfgoed, met het kerkbestuur en met het bisdom overlegd maar is er op vandaag geen schriftelijk akkoord van deze instanties te vinden in het dossier.”

 Burgemeester Lippens gaf tijdens de gemeenteraadszitting aan dat het de bedoeling is de gemeenteraad mee te laten beslissen.  “Wij zullen hem aan zijn gegeven woord houden”, aldus Coudyser.

Meer informatie ?

cathy.coudyser [at] n-va.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is