Vernietiging Gemeenteraadsbeslissing Gemeentelijk Onderwijs

N-VA ziet het persbericht van de schoolraad van het gemeentelijke onderwijs, alsook de communicatie vanuit de gemeente. De N-VA kon onmogelijk leven met de plotse overdracht van het gemeentelijke onderwijs naar het gemeenschapsonderwijs, zoals nipt gestemd door de gemeenteraad op 27 april 2023. Hiervoor was er totaal geen maatschappelijk draagvlak en ook de ouders en de personeelsleden van het gemeentelijk onderwijs konden dit onmogelijk smaken. Het leek allemaal 1 groot vastgoedproject te zijn waarvan vooral het gemeenschapsonderwijs beter werd nu zij haar gebouwen kon verkopen aan hongerige promotoren die de centrale locaties best wel konden smaken.

Dat één en ander zo snel moest gaan, had ook als gevolg dat de rechten van gemeenteraadsleden met de voeten werden getreden. Zo werd een essentieel en wettelijk verplicht advies van de vakbonden pas enkele minuten voor de zitting aan de gemeenteraadsleden toegestuurd. Dit lag heel ver buiten de periode van 8 dagen voor de dag van de zitting van de gemeenteraad, zoals wettelijk bepaald. De burgemeester van Gemeentebelangen verklaarde op de gemeenteraad dat de onderhandelingen te ver gevorderd waren om de gemeenteraad omwille van dit punt uit te stellen. Hij wist wellicht meer dan N-VA. De deal met het Gemeenschapsonderwijs was al rond.

Gelukkig is er nog de onpartijdige Gouverneur. Deze heeft geoordeeld dat Gemeentebelangen niet zomaar haar wil kan doordrijven los van procedureregels die het algemeen belang willen beschermen. Door de vernietiging van de Gouverneur moet de gemeenteraad zich opnieuw uitspreken over de opgedrongen fusie tussen gemeentelijke onderwijs en het gemeenschapsonderwijs. N-VA doet een oproep aan ieder gemeenteraadslid, ook de leden van de meerderheid, om het algemeen belang te dienen en niet louter de economische portefeuille en dus tegen deze fusie te stemmen. In ieder geval kan het niet dat de gemeenteraad in zeven haasten in augustus zou worden bijeen geroepen om deze fusie nog even snel door te drukken. Dit dossier moet over de verkiezingen getild worden zodat de kiezers hierover kunnen oordelen. N-VA vindt dat het tijd wordt dat er naar de burger wordt geluisterd en deze lust het einde van het gemeentelijke onderwijs duidelijk niet.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is