U bent hier
Vlaamse middelen naar VZW ROER zonder werking en zonder personeel ?
“Ik begrijp de reactie en de aanval op het beleid van Minister van Cultuur Jan Jambon echt niet” reageert Cathy Coudyser op het bericht in de KW van vrijdag 24 april.
Het klopt dat op Vlaams niveau al jaren gewerkt wordt aan een uitdoofscenario voor GESCO-subsidies. Deze personeelssubsidie werd in de jaren 80 in het leven geroepen en wordt sedert 2014 in alle beleidsdomeinen afgebouwd. Voor de cultuursector en de subsidie voor VZW ROER zou dit uitdoven tegen 2024 maar de nieuwe Vlaamse Regering nam de beleidsintentie om die middelen sneller af te bouwen namelijk nog een uitbetaling in 2020 en vanaf 2021 stopt het definitief. Deze beleidsintentie werd aan de organisaties nu al meegedeeld om zich te kunnen voorbereiden. De nieuwe Vlaamse Regering (N-VA, CD&V en Open VLD) nam die beslissing om tegemoet te komen aan het nieuwe regeerakkoord. Met die vervroegd vrijgekomen middelen wil men de beleidsintentie om meer Vlaamse middelen te voorzien voor de erfgoedsector honoreren. De beschikbare middelen moet je nu eenmaal zo efficiënt mogelijk inzetten.
Maar Knokke-Heist heeft zich daarop al volledig voorbereid. In 2015, na het overlijden van wijlen Schepen Maxim Willems, werd de werking van o.a. VZW Roer vanaf 1 januari 2016 volledig geintegreerd in de gemeentelijke werking. Deze gemeenteraadsbeslissing werd genomen door Gemeentebelangen, met steun van de N-VA. De vele cursussen en vormingsactiviteiten waar de schepen naartoe verwijst werden overgedragen en opgenomen binnen de werking van het Cultuurcentrum en MAAK. “Voor de Knokke-Heistenaar veranderde er sedert 1 januari 2016 dus niets. Het aanbod aan vormingen en cultuureducatie is dus even groot om niet te zeggen dat het nog uitgebreid is. We krijgen dus even veel cultuur als voorheen in Knokke-Heist” weet Cathy Coudyser, gemeenteraadslid maar ook parlementslid die cultuur en erfgoed van nabij opvolgt in het Vlaams parlement. Het personeel van de VZW Roer werd ook per 1 januari 2016 volwaardig gemeentepersoneel. “Er is dus geen enkel personeelslid ontslaan en ook met het wegvallen van die Vlaamse GESCO-subsidies hoeven ze niets te vrezen, want ze hebben een tewerkstellingscontract met de gemeente” stelt Cathy Coudyser gerust.
We kunnen dus concluderen dat sedert 2016 en anno 2020 VZW Roer een lege doos is zonder werking en zonder personeel. “Je kunt je dus even goed afvragen waarom die VZW Roer sedert 2016 elk jaar 237.000 euro Vlaamse middelen nodig had. Ik heb dan ook de werkingsverslagen en de aanwending van die middelen van de laatste jaren opgevraagd” vervolgt Coudyser. In het beste geval gaan ze jaarlijks naar de gemeentekas, die er dan andere dingen mee doet. “En ik wil voor de lezers toch ook nog meegeven dat Knokke-Heist over voldoende financiële middelen en reserves beschikt om die 500.000 euro, gespreid over drie jaar, die ze niet meer zullen krijgen vanuit het Vlaams niveau op te vangen. Daarenboven heeft diezelfde nieuwe Vlaamse Regering onder leiding van Jambon 1 ook op een andere manier gezorgd dat lokale besturen, ook Knokke-Heist, meer middelen van Vlaanderen krijgen.” besluit Coudyser.