Voor N-VA is niet enkel ‘Oud Zoute’ van belang, maar heel Knokke-Heist

Op 14 juni 2016, over deze onderwerpen: Horeca, Lokale economie

Volgens de N-VA doet de meerderheid niet genoeg voor de lokale kleinhandel. Bovendien blijven kernversterkende maatregelen uit die voor een vernieuwde mix van belevings- en shoppingwinkels moeten zorgen. De N-VA pleitte al meermaals voor een horecabeleidsplan, voor buurtwinkels en voor de heraanleg van de Lippenslaan tot aangename winkel-wandelboulevard.  “Ondanks onze opmerkingen, stelt de meerderheid daar slechts kleine druppels op een hete plaat tegenover. Een horecabrochure en 3000 euro voor een project rond korte ketenverkoop volstaan niet.  Ook een ruimtelijk ingrijpen enkel in Oud Zoute is onvoldoende.  We wachten vol ongeduld op het plan van Idea Consult om daarmee aan de slag te gaan. ”, vindt fractieleidster Cathy Coudyser.

Coudyser: “We blijven echt op onze honger zitten wat betreft het versterken van de lokale kleinhandel in de kernen. Zo kocht de meerderheid in 2013 met belastingsgeld een handelspand in de Sparrendreef om dan onder de marktprijs te verhuren aan een uitbater van een krantenwinkel.  Dat dit geen goede oplossing was, is na tussenkomst van de N-VA ondertussen wel duidelijk.  Vandaag ziet de meerderheid een nieuwe oplossing.  In ‘Oud Zoute’, de kern tussen de Sparrendreef en de Emile Verhaerenlaan, legt de meerderheid vast dat deze panden op het gelijkvloers altijd een functie als horeca, kleinhandel, delicatessen of speciaalzaak moeten behouden.  Men grijpt hier ruimtelijk in om deze buurt levendig te houden met winkels. Dat is in elk geval een betere oplossing dan de aankoop van een handelspand in de Sparrendreef”.

De N-VA betreurt echter dat dit niet past binnen een globaal plan.  Coudyser gaat verder: “Voor de N-VA is niet enkel het Zoute prioritair maar heel Knokke-Heist.  Wij wachten vol ongeduld op de studie van Idea Consult over de handelskernen van Knokke-Heist en willen op basis van deze aanbevelingen een duidelijk beleid uitstippelen waar en hoe we in Knokke-Heist de handelskernen kunnen versterken.  Waar is plaats is voor buurtwinkels, voor grotere oppervlaktewinkels en voor horeca. Waar is het shoppinggebeuren in Heist en in Knokke ? Ook willen we weten welke behoeften Knokke-Heist nog heeft en hoe we dat best inplannen.  Hoeveel hotelkamers heeft Knokke-Heist nu nog nodig ?  Er zijn er nu tekort.  Maar er komen er volgens de huidige plannen 1000 bij.  In het Casinoproject staat nog een congreshotel van 350 à 400 kamers gepland.  En er zijn de vele tweede verblijfswoningen en de aangename B&B’s en gastenkamers.” 

Volgens de N-VA kan er pas concreet gestart worden als er een uitgewerkt plan is. Op vandaag is stilstand de rode draad doorheen het beleid. De kleinhandel in Knokke-Heist is op overleven aangewezen. De N-VA vindt dat er op dat vlak een beetje meer ambitie mag zijn.

Meer informatie ?

cathy.coudyser [at] n-va.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is