U bent hier
Het transparant, doelgerichte en activerend lokaal noodfonds voor cultuur, jeugd en sport van de N-VA.
Vlaanderen sluist 451.000 euro door naar Knokke-Heist. Met deze middelen kan Knokke-Heist autonoom de lokale cultuur, jeugd en sportsector de nodige ondersteuning geven in deze corona-tijden. Lees hier hoe de N-VA deze middelen doeltreffend zou inzetten.
De eerste vraag is : Hoe heeft Knokke-Heist, los van dit lokaal noodfonds, de jeugd, cultuur en sportsector al geholpen ? Door de klassieke subsidies aan vrijetijdsverenigingen met 10% te verhogen. Ondanks de crisis die het sociaal-cultureel leven stil legde, werden deze subsidies integraal uitbetaald.
Het alternatief van de N-VA is transparant, doelgericht en activerend.
Wij voorzien 200.000 euro voor private professionele spelers die geen subsidies krijgen van Knokke-Heist maar door de coronacrisis hun evenement in Knokke-Heist serieus moesten bijsturen of annuleren en die daarvoor reeds kosten gemaakt hebben. Denk bvb. aan de plaatselijke bioscoop, de boekhandel, de kunstbeurs Art Nocturne die op het laatst toch geannuleerd werd. Ook sportclubs aangesloten bij federaties en met jongerenwerking of cultuurverenigingen aangesloten bij de koepels van amateurkunsten komen in aanmerking. Zij kunnen hun netto-verlies aantonen en op basis daarvan kunnen ze rekenen op een schadevergoeding.
Daarnaast voorzien we 200.000 euro om te experimenteren met nieuwe modellen van duurzame vrijetijdsbeleving. Livestreaming van cultuurevenementen, leesbevorderingsactiviteiten, bewegingstoestellen op het openbaar domein, acties om lopen, fietsen, gezond bewegen te stimuleren, verdere digitalisering en afstemming van reservatie en ticketting-systemen voor de vrijetijdssector. Er staan heel wat initiatieven gepland in het meerjarenplan. Enkele daarvan versneld uitvoeren, lijkt aangewezen.
De overige 50.000 euro kunnen ingezet worden als activeringsfonds om de lokale jeugd, cultuur en sportverenigingen te reactiveren. Onze verenigingen mogen niet stil blijven zitten. Ze ondersteunen door hun bestaande activiteiten om te vormen tot corona-proof activiteiten. De bijkomende kosten daarvoor worden vergoed. Of ze stimuleren om creatief te zijn en nieuwe activiteiten die passen binnen de doelstellingen van hun vereniging toch corona-proof te organiseren. Deze nieuwe activiteiten kunnen met een projectaanvraag rekenen op een forfaitaire vergoeding uit het ‘activeringsfonds’ van 50.000 euro voor verenigingen.
We betreuren dan ook dat de beleidspartij in Knokke-Heist er zich snel vanaf maakt door de lopende subsidies voor 2020 en 2021 gewoon nog eens te verdubbelen. Daarmee geeft men een blanco cheque aan de verenigingen maar blijven ze verdoofd achter. En geven we geen enkele incentive om een duurzaam en doeltreffend relancebeleid te voeren.” weet Cathy Coudyser, fractieleider en ook Vlaams parlementslid die cultuur opvolgt in het Vlaams parlement.