U bent hier
‘We vernemen vandaag in de pers dat concessiehouder Horizon Net volgende week opnieuw een poging zal doen om het afvalprobleem en de daaraan gekoppelde meeuwenproblematiek aan te pakken.
Na 10 jaar zoeken naar oplossingen, is dit een zoveelste test die tot niets zal leiden’, zegt N-VA Knokke-Heist bij monde van Cathy Coudyser.
“Na het mislukken van de geurtest wil men nu de vuiniszakken ophangen ! Dit past zeker in de reeks van humorfilmpjes met een verborgen camera maar getuigt niet van enige ernst rond deze problematiek. Heel wat vissers uit onze badstad kunnen immers getuigen dat meeuwen ook in staat zijn om vliegend zakken los te peuteren. Kortom zonde van de tijd en het geld”, zegt Cathy Coudyser.
De N-VA kiest daarom, net als vele andere gemeenten in Vlaanderen waaronder kustgemeente Koksijde, voor de diftar aanpak. Diftar is de afkorting van geDIFferentieerde TARifering. “Het doel van Diftar is het beperken van afval en het eerlijk verdelen van de kosten. Men betaalt slechts voor de aangeboden hoeveelheid restafval. Hoe minder afval men meegeeft, hoe minder men betaalt. Men werkt daarbij met afvalcontainers, in verschillende groottes. Voor vele gezinnen maar ook alleenstaqnden zal dit systeem duidelijk goedkoper zijn dan de te dure vuilniszakken van Knokke-Heist. De HoReCa zal ook geen dubbele zakken moeten gebruiken in het mosselseizoen. Want de prijs van vuilniszakken is zowieso één van de verdoken manieren om extra inkomsten voor de gemeente te incasseren’ legt Geert Deman van N-VA uit.
Trouwens, het Vlaams gewest ondersteunt gemeenten die kiezen voor Diftar. Ze worden tot 50% gesubsidieerd. Op deze manier kan je de gemeentelijke inkomsten ook verhogen, zonder de Knokke-Heistenaar nog eens extra te belasten’ vervolgt Geert Deman.
“De ophaalwagens hebben een hefsysteem en een weeginstallatie. De ophalers plaatsen de aangeboden container in het ophaalsysteem, dat de gegevens op de chip leest. Terwijl het systeem uw bak opheft, weegt de weeginstallatie de bak.
Vlak na het leegmaken weegt de weegmachine de bak opnieuw. Het verschil tussen de twee wegingen wordt aangerekend. De boordcomputer verwerkt deze gegevens, en elk
gezin krijgt een overzicht van de ophalingen, met de resultaten per gewicht en per afvalsoort.
Ook voor de tweede verblijvers is een oplossing. Zij kunnen hun restafval kwijt bij het verlaten van de gemeente in ondergrondse grote afvalcontainers. Dit werkt met een gelijkaardig weegsysteem en ook de tweede verblijvers betalen enkel hun gewogen aangeboden hoeveelheid.’ vervolgt Cathy Coudyser.
“Blijkbaar is Horizon Net bang voor de verandering. N-VA Knokke-Heist niet. Het difstar-systeem bewijst al jaren dat het een goed werkende aanpak is voor heel wat steden en gemeenten. Knokke-Heist is geen eiland, met hangende vuilniszakken. Wij willen als N-VA dit probleem kordaat aanpakken en oplossen. Liefst met Horizon Net maar als het moet ook zonder”, zo besluit Cathy Coudyser kordaat.