De schaamte voorbij …. In Knokke-Heist

Op 27 februari 2013

In de eerste maanden van een legislatuur worden nieuwe functies voor diverse adviesorganen ingevuld.  Ook de intercommunales, de gemeentelijke VZW’s en de autonome gemeentebedrijven komen aan bod.

Twee voorbeelden tonen aan hoe in Knokke-Heist de ‘postjes’ worden verdeeld .  Oordeel zelf… maar wij vinden dit gewoon de schaamte voorbij.

In het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling ( AGSO )  kiest men er niet voor om alle gemeenteraadsleden de verantwoordelijkheid te geven dit bedrijf te besturen. Dit is nochtans de instelling waar alle belangrijke dossiers voor de toekomst van Knokke-Heist worden besproken. Waarom niet ?  Willen de meerderheidsraadsleden niet ?  Kunnen ze niet ?  Of mogen ze niet ?  Een gemiste kans is dit om alle raadsleden te betrekken bij de beleidsvorming van belangrijke dossiers. Dit gaat van Casino, toekomst De Raan, inkom Heist,  stadhuis Heist en ga zo maar door.  Ook een gemiste kans voor de raadsleden om hun verantwoordelijkheid op te nemen.  Een verantwoordelijkheid die ze hebben en die ze kregen van al hun kiezers.  Men kiest ervoor om een Raad van Bestuur aan te stellen. Volgens het gemeentedecreet mag deze dan maximum uit twaalf leden bestaan.  De geest van het decreet is duidelijk dat dit een weerspiegeling moet zijn van de samenstelling van de gemeenteraad en dus van de wil van de kiezer.

 De meerderheid verkiest  de wet letterlijk toe te passen waardoor onze fractie één vertegenwoordiger mag afvaardigen’.  Zo krijgt N-VA, de enige oppositiepartij, slechts één zetel op de twaalf.  De rest wordt ingevuld door het voltallig College van Burgemeester en Schepenen.  Om te voldoen aan de gendervoorwaarden worden nog twee excuustruzen van de meerderheid toegevoegd.  Dit vinden we een brug te ver.  Na onze tussenkomst op de gemeenteraad kreeg de meerderheid toch wat wroeging en gaven ze ons één extra waarnemer.  Voor alle duidelijkheid, een waarnemer mag de vergaderingen bijwonen en debatteren maar heeft geen stemrecht.  Wat men echter niet zegt is dat ook de meerderheid nog eens drie waarnemers afvaardigt.  En toen waren ze al met zestien…. Veertien tegenover twee.  Waarom laten ze de helft van de gemeenteraadsleden in de kou ?  Waarom is de verhouding meerderheid vs minderheid absoluut geen weerspiegeling meer van de wil van de kiezer ?  Heeft de meerderheid daarover helemaal geen schaamte ? 

Bij de samenstelling van de Raad van Bestuur van Het Dak (de autonome vereniging die het woonzorgcentrum Heist en Westkapelle beheert) gaat men nog een stapje verder.  Men benoemt vanuit de meerderheid vijf bestuurders. Ook hier is het voor de meerderheid absoluut onmogelijk om iemand van de oppositie aan te stellen in deze Raad van Bestuur.  Immers, ze stellen twee schepenen aan.  Die komen altijd uit de meerderheid.  Daarbij komt één OCMW-raadslid.  Wordt dus ook altijd gesteund door de meerderheid.  En daarbovenop komen twee gemeenteraadsleden.  Deze twee kandidaten krijgen uiteraard ook de steun van de meerderheid.   Hoe kunnen wij onze controletaak dan uitvoeren ?  Hoe kunnen we mee het beleid sturen ?  Maar nog is het niet genoeg.   Ze beslissen nog een ‘expert’ toe te voegen aan deze Raad van Bestuur.  Op zich een nobel initiatief.  Immers, het beheer van een woonzorgcentrum, met zoveel bewoners en  personeelsleden vraagt inderdaad specifieke expertise.  Dat laat je niet alleen aan politici over. N-VA heeft reeds meerdere malen gehamerd op dit punt. Een jurist, een persoon met specifieke ICT-kennis of met specifieke kennis van personeelsbeleid in een woonzorgcentrum, noem maar op.  Nee ze benoemen opnieuw een ‘uit de boot gevallen politica’, een gemeenteraadslid uit de vorige legislatuur, die niet meer opkwam, maar loyaal stemmen geronseld had tijdens de campagne en nu beloond wordt voor deze loyaliteit.  Dit is echt de schaamte voorbij… 

Auteurs :

 

Katja Bataillie, OCMW-raadslid N-VA

 

Cathy Coudyser, gemeenteraadslid N-VA

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is