project BUGIA werkt niet

Op 7 maart 2013

Gemeenteraadsid Luc Dieltiens vroeg op de gemeenteraad van februari naar de stand van zaken rond het Project BUGIA (BUurtGerichte InvesteringsActies).  Dit project voorziet in de mogelijkheid om op strategische plaatsen panden aan te kopen met het oog op het versterken van voor deze buurt belangrijke functies.  We denken daarbij in de eerste plaats aan bakkers, slagers, vishandel, horeca…    Dit project loopt van 2008 tot 2016.  Dit project is voor de meerderheid ook prioritair en werd dan ook hoog opgevoerd in de talrijke verkiezingsbrochures.

We zijn halverwege dit project.  N-VA wil weten wat het onderzoek aanwees, maar vooral wat van dit project reeds gerealiseerd is.  Hoeveel panden werden reeds aangekocht ?  Welk budget was voorzien en hoeveel werd reeds gebruikt ?  Waar wil men met dit project staan op het einde van de rit.

Helaas moest de burgemeester antwoorden dat er nog NIETS van dit project gerealiseerd is.  Het budget was vastgesteld op 1 miljoen euro voor de aankoop van panden. Ze stellen dan ook twee problemen vast nl. dat in de basisakte van verschillende appartementsgebouwen geregistreerd staat dat dit niet voor dergelijke winkels kan ingezet worden.  Het tweede probleem is de prijs.  In vele buurten in Knokke-Heist is de prijs van zo’n pand te hoog om als gemeente aan te kopen.  Rijst straks misschien ook de vraag hoe je dit dan als gemeente verder zult verhuren en aan welke prijs ?  Rijst ook de vraag of een overheid in de vrije markt moet ingrijpen ? 

N-VA stelt dus terecht vele vragen bij dit project.  Raadslid Dieltiens vertaalde het als volgt :

 ‘We moeten helaas vaststellen dat dit project niet werkt.  Dit project was dus niet meer dan een loze verkiezingsbelofte.  Het project is een grote luchtballon : heel groot, maar ook heel hol. Het moet dringend bijgestuurd worden of men moet durven toegeven dat het project beter afgevoerd wordt.  We moeten ‘out of the box’ durven denken en andere oplossingen voorstellen’. 

N-VA pleit dan ook nogmaals om een innoverend handelsbeleid te voeren met een handelsbeleidsplan en een volwaardige administratie die onze lokale handelaars daadwerkelijk ondersteunt.  N-VA vraagt aan de meerderheid om verder te denken dan de klassieke economische sectoren.  N-VA vraagt om wat meer lef en ambitie te tonen om bijvoorbeeld nieuwe creatieve bedrijven aan te trekken, om te investeren in mogelijke kenniscentra die nieuwe technologieën, innovaties en trends met zich meebrengen.  Het zorgt ook voor nieuwe jobs, voor het aantrekken van jonge ondernemers of nieuwe terwerkstellingsvormen voor hoger opgeleiden.  Deze jonge mensen hebben we nodig in onze steeds ouder wordende gemeente. ‘ aldus Luc Dieltiens.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is